Cake pops ryby

Cake pops w kształcie ryb to kolejna propozycja na party o tematyce morskiej. Zrobiłam je na urodziny córki, które razem z cake pops ośmiornicami pasowały do „Tortu plaża”.

Składniki na ok. 20 sztuk:

  • 400g ciasta ucieranego lub biszkoptowego
  • 100g słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%
  • 150g czekolady mlecznej
  • ok. 200g kuwertury lub czekolady białej
  • 1 łyżeczka oleju
  • niebieski barwnik spożywczy
  • serduszka czekoladowe i/ lub cukrowe
  • trochę białej masy cukrowej (na oczy)
  • perełki cukrowe ciemnobrązowe lub czarne (na źrenice)
  • musli lub cukierki w kształcie kółka z dziurką
  • patyczki do cake pops lub lizaków

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować krem czekoladowy. Czekoladę mleczną posiekać drobno. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. (Gdyby krem nie był jednolity, można zmiksować go krótko blenderem). Odstawić na bok do wystygnięcia.
  2. Ciasto dokładnie pokruszyć rękami. Dodać chłodny krem czekoladowy i zagnieść na jednolitą masę. (Masa nie powinna się kruszyć, ani kleić do rąk).
  3. Z masy formować kulki o średnicy 3,5cm (o wadze 30g) i układać na desce wyłożonej papierem do pieczenia. Deskę z kulkami wstawić na 1 godzinę do lodówki.
  4. Kuweturę (lub czekoladę) posiekać i roztopić w kąpieli wodnej razem z łyżeczką oleju. (W razie potrzeby proszę wcześniej przeczytać artykuł: o roztapianiu czekolady). Wmieszać trochę barwnika spożywczego.
  5. Końcówkę patyczka zanurzyć na głębokość ok. 1 cm w roztopionej czekoladzie i włożyć w środek kulki. Kulki układać ponownie na desce patyczkiem do góry. Wstawić ponownie do lodówki do czasu, aż kulki stwardnieją.
  6. Czekoladę ponownie podgrzać. Trzymając za patyczek zanurzać kulki w czekoladzie, poczekać, aż nadmiar czekolady spłynie z powrotem do miski, ostukując patyczkiem o brzeg miski.
  7. Gotowe cake pops układać na specjalnej podstawce do cake pops lub wbić patyczkiem w styropian. Od razu wcisnąć jedno serduszko jako płetwę ogonową. Następnie na bokach i u góry przykleić serduszka, robiąc kolejne płetwy. Przykleić kółko z musli, jako buzię. Z masy cukrowej zrobić małe kuleczki, w każdą wcisnąć ciemną perełkę cukrową i gotowe oczy przykleić do ryby. Pozostawić, aż czekolada zastygnie.
Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Cake pops ryby Cake pops ryby Cake pops ryby