Amerykany


Amerykany to duże, okrągłe ciastka z ciasta ucieranego oblane najczęściej lukrem, ale może być również czekolada. Ciastka są miękkie i puszyste w środku. To szczególnie przysmak dziecięcy, dlatego polecam udekorować je kolorowymi drażetkami, roztopioną czekoladą, posypką cukrową itp.
Składniki na 12 sztuk:
Ciasto ucierane:
- 100g masła (lub margaryny)
- 80g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 2 jajka (rozmiar M)
- 250g mąki pszennej
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 łyżki mleka
Lukier:
- 200g cukru pudru
- ok. 4 łyżek soku z cytryny
Sposób przygotowania:
- Mąkę, proszek do pieczenia i budyń w proszku wymieszać. Odstawić na bok.
- Miękkie masło (lub margarynę), cukier, cukier waniliowy i sól utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym jajku. (Każde jajko miksować 1 minutę).
- Zmniejszyć obroty miksera i dodawać na przemian mąkę i mleko. (Miksować krótko, tylko do połączenia się składników).
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na blachę wyłożyć 12 kleksów z ciasta.
- Uformować z nich okrągłe placuszki, zachowując odstęp. (Jeśli ciasto będzie kleiło się do łyżki, można ją zamoczyć w wodzie).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować lukier: Przesiany cukier puder i sok z cytryny rozetrzeć na gładką masę. (Lukier powinien być dość gęsty, aby dobrze pokrył powierzchnię ciastek). Płaską stronę ciastek posmarować lukrem.
Uwaga:
- Składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety: „Rezepte pur”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość sztuk: |
12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |




Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.