Myszki bezowe

Słodkie małe bezy w kształcie myszek. Są proste do przygotowania, a dzieciakom sprawią dużo radości.
Składniki na ok. 45 sztuk:
- 3 białka
- 150g cukru
- szczypta soli
Dodatkowo:
- parę kostek czekolady
- migdały w płatkach
- żelki w kształcie długich pasków/ taśm (u mnie tęczowe)
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier.
- Gdy białka będę dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do szprycy z dużą, okrągłą końcówką (lub worka do mrożenia z odciętym jednym końcem).
- Wyciskać bezy w kształcie łezek na dwie blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między nimi. Do bez powtykać migdały w płatkach, robiąc uszy.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 110°C przez koło 60- 90 min., aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę dwie blachy równocześnie w termoobiegu). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
- Żelki pociąć na cienkie paski. (Tęczową taśmę pocięłam wzdłuż kolorów). Z tyłu myszki zrobić dziurkę patyczkiem do szaszłyków i włożyć pasek z żelki.
- Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Każdej myszce zrobić oczy i nos.
- Żelki pociąć na krótkie i jak najcieńsze paseczki. Zrobić wąsy, przykładając je do jeszcze niezastygniętej czekolady na nosie. Myszki pozostawić, aż czekolada zastygnie.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.