Bezy dwukolorowe


Małe, słodkie i kruche bezy tym razem kolorowe. Barwiąc gotową pianę bezową można uzyskać wielokolorowe beziki. U mnie są to bezy dwukolorowe. Do ich przygotowania potrzebne są jednorazowe rękawy cukiernicze lub folia spożywcza, które napełniamy (lub w folię zawijamy) pojedyncze kolory i łączymy po dwa w jednym rękawie cukierniczym. W ten sposób kolory się ze sobą nie mieszają i powstają ładne bezy dwukolorowe.
Pieczesz bezy po raz pierwszy przeczytaj najpierw poradnik: "Jak zrobić bezy?"
Składniki na ok. 60 sztuk:
- 4 białka, najlepiej o temperaturze pokojowej
- 200 g drobnego cukru do wypieku
- szczypta soli
- barwniki spożywcze w żelu lub proszku (w wersji bezglutenowej proszę wybrać barwniki bezglutenowe)
Sposób przygotowania:
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
- Gdy piana z białek będzie dobrze ubita, sztywna, lśniąca i cukier się rozpuści, rozłożyć ją do kilku miseczek i do każdej wmieszać trochę barwnika o wybranym kolorze. (Ja podzieliłam pianę na 4 części. Jedną zostawiłam białą, a pozostałe zabarwiłam na kolor różowy, żółty i niebieski).
- Każdą pianę z osobna przełożyć do jednorazowego rękawa cukierniczego (lub ułożyć pianę na kawałkach folii spożywczej i zwinąć w rulon). W rękawach cukierniczych odciąć końcówki (niedużo tak, aby dwie końcówki zmieściły się do jednej tylki).
- Po dwa rękawy (lub folie) włożyć do jednego rękawa cukierniczego z dużą tylką w kształcie gwiazdki.
- Wyciskać bezy dowolnych kształtów na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, zostawiając odstępy między bezami.
- Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 1,5 godziny lub dłużej, aż bezy będą dobrze wysuszone w środku. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Polecam szczególnie termoobieg. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić lekko drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy do ostygnięcia.
- Przechowywać w szczelnej puszce. W przeciwnym wypadku wchłoną wilgoć z powietrza i zrobią się klejące.
- Z podanego przepisu wychodzi ok. 200 g bez.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 60 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.