Ciasteczka szkolne

Kruche, maślane ciasteczka z przepisu na Shortbread. Zrobiłam je tym razem na samej mące pszennej i pominęłam w nich dziurki. Ciasteczka oblałam ciemną czekoladą i udekorowałam białą, pisząc równania matematyczne.
Składniki na ok. 30 sztuk:
- 200g masła
- 100g cukru (najlepiej drobnego do wypieków, ale może być również zwykły lub cukier puder)
- 300g mąki pszennej
- szczypta soli
- 150g czekolady gorzkiej
- parę kostek białek czekolady
- 1,5 łyżeczki oleju
Sposób przygotowania:
- Mąkę i szczyptę soli wymieszać. Odstawić na bok.
- Miękkie masło utrzeć z cukrem na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera i dodać mąkę. Miksować krótko, do połączenia się składników (1 minutę).
- Formę prostokątną o wymiarach dna ok. 27x 17cm wysmarować masłem i wyłożyć papierem do pieczenia. (Forma może być troszkę większa, najwyżej ciasteczka wyjdą cieńsze). Z ciasta uformować kulę, a następnie wyłożyć w formie.
- Pokroić nożem na prostokąty o wymiarach ok. 1,5x 6,5 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 35- 40 minut w temperaturze 160°C. (Ciasteczka mogą się przyrumienić).
- Po upieczeniu pozostawić na 5 minut, a następnie pociąć ponownie na ciasteczka. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia. (Ciepłe ciasteczka są bardzo delikatne i mocno się kruszą).
- Gdy ostygną wyciągnąć je z formy, ciągnąc za papier do pieczenia.
- Gorzką czekoladę połamać i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Posługując się najlepiej pędzelkiem silikonowym posmarować z wierzchu ciasteczka czekoladą, pozwalając jej spłynąć na boki. Pozostawić do zastygnięcia.
- Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Roztopioną czekoladę przełożyć do worka do mrożenia i odciąć jeden koniec, robiąc malutką dziurkę. Wyciskając czekoladę na ciasteczka napisać działania.
- Pozostawić na blacie, aby czekolada zastygła.
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.