Ciasteczka wiatraczki serowo- kokosowe


Kruche, pachnące pomarańczą ciasteczka z serowo- kokosowym nadzieniem.
Składniki:
Ciasto:
- 125 g masła, temperatura pokojowa
- 75 g cukru
- 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- starta skórka z połowy pomarańczy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 150 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 40 g wiórków kokosowych
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
Dodatkowo:
- białko do posmarowania ciasteczek
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło, cukier, sól i startą skórkę z pomarańczy ubić mikserem na jasną, kremową masę. Dalej ubijając, dodać jajko.
- Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i zagnieść gładkie ciasto. Gotowe owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
- W tym czasie przygotować nadzienie: Twaróg, wiórki kokosowe i cukier waniliowy przełożyć do miseczki i wymieszać łyżką.
- Ciasto rozwałkować na grubość ok. 3 mm i wykrawać z niego kwadraty o boku 7 cm.
- Kwadraty przełożyć na dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia.
- Na środek każdego kwadratu nałożyć łyżeczką trochę nadzienia.
- Kwadraty naciąć od kątów w stronę środka.
- Pozaginać co drugi róg do środka, tworząc wiatraczki.
- Ciasteczka posmarować roztrzepanym jajkiem np. używając silikonowego pędzelka.
- Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej ok. 10 minut, do lekkiego zarumienienia w temperaturze 200°C, grzałka góra- dół. Ciasteczka pozostawić do lekkiego ostygnięcia, następnie przełożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
![]() |
Całkowity czas przygotowania: |
|
![]() |
Liczba sztuk: |
ok. 25 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.