Ciasteczka pistacjowe z marcepanem

Kruche ciasteczka z miękkim marcepanowym środkiem. Ciasteczka są smaczne, oryginalne i mocno marcepanowe. Ich zaletą jest dość szybki czas przygotowania. Nie musimy wykrawać, bądź formować pojedynczych ciasteczek. Pieczemy 3 wałki ciasta, a po ostygnięciu, kroimy je dopiero na mniejsze kawałki.
Składniki:
- 250g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cynamonu
- szczypta soli
- 130g cukru pudru
- 100g masła
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 80g posiekanych pistacji *
- 400g masy marcepanowej
- 5 łyżek mleka
- 2- 3 łyżki rumu
Sposób przygotowania:
- Mąkę, cynamon, szczyptę soli, 80g cukru pudru, masło pokrojone na kawałki, jajko, żółtko zagnieść na jednolitą masę. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na 2 godziny.
- 10g pistacji odłożyć na bok. Resztę zmielić. Dodać do masy marcepanowej i zagnieść na jednolitą masę. Z masy uformować 3 wałki o długości 30cm.
- Ciasto podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować na blacie posypanym mąką, na prostokąt o wymiarach 10 x 30cm. Ciasto posmarować mlekiem przy pomocy pędzla. Na ciasto położyć wałek z masy marcepanowej i zwinąć. Powstałe 3 wałki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia złączeniem w dół.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25- 30 minut w temperaturze 180°C.
- 50g cukru pudru wymieszać z rumem. Jeszcze ciepłe wałki posmarować lukrem i posypać odłożonymi pistacjami. Ostudzić na kratce z piekarnika. Kolejno pokroić na plasterki o grubości ok. 1,5 cm.
Uwaga:
* Można kupić obrane, siekane pistacje (ich cena jest bardzo wysoka) albo w skorupach (mogą być solone). Waga podana jest bez skorupek.
Przepis pochodzi ze strony: www.livingathome.de, „Pistazien- Plätzchen”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 50 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
około 2 godz. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 50 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.