Jogurtowiec truskawkowy


Lekki, orzeźwiający, nie za słodki jogurtowiec o smaku truskawkowym. Przygotowany jest z jogurtu naturalnego i zmiksowanych truskawek. Masa jogurtowa pokryta jest galaretką truskawkową i świeżymi truskawkami. Do masy jogurtowej nie dodajemy bitej śmietany, aby deser był mniej kaloryczny. Jeszcze bardziej zmniejszymy jego kaloryczność, gdy masę osłodzimy ksylitolem, a nie cukrem. Ciasto przypomina sernik na zimno, jest lekkie i bardzo smaczne. Polecam nie tylko w ciepłe dni.
Składniki:
Masa jogurtowa:
- 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych)
- 500 g gęstego jogurtu naturalnego (u mnie typu greckiego), temperatura pokojowa
- 60 g cukru lub ksylitolu
- 11 listków żelatyny (lub 8 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku)
Dodatkowo:
- 1 galaretka truskawkowa
- ok. 200- 300 g świeżych truskawek
- pistacje (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
- Przygotować masę jogurtową. Jeśli używamy truskawek mrożonych, należy przełożyć je do miski i pozostawić do całkowitego rozmrożenia. Jeśli używamy truskawek świeżych, należy je umyć, osuszyć i odszypułkować.
- Żelatynę namoczyć w 8 łyżkach zimnej wody. Pozostawić do napęcznienia.
- 500 g truskawek zmiksować blenderem na mus. Dodać jogurt i cukier (lub ksylitol) i ponownie zmiksować na gładką masę.
- Napęczniałą żelatynę podgrzać, mieszając łyżką, aż się rozpuści. (Nie doprowadzić do zagotowania, bo straci właściwości żelujące). Garnek z żelatyną ściągnąć z pieca, odczekać chwilę, aby lekko ostygła i mieszając energicznie trzepaczką, dodać najpierw trochę masy jogurtowej, a następnie wmieszać resztę masy, mieszając dalej trzepaczką lub miksując blenderem. Masę wstawić do lodówki, aż zacznie tężeć. (Należy do niej zaglądać, aby za mocno nie zgęstniała).
- Tężejącą masę wylać do tortownicy i wstawić do lodówki, aż masa stężeje.
- Przygotować galaretkę według przepisu na opakowaniu, ostudzić i włożyć do lodówki, aż zacznie lekko tężeć.
- Pozostałe 200- 300 g truskawek umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić w grube plasterki. Ułożyć na stężałej masie jogurtowej i zalać lekko tężejącą galaretką.
- Ciasto wstawić na parę godzin do lodówki, a najlepiej na noc.
- Ciasto można dodatkowo ozdobić posiekanymi pistacjami.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | średni |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.