Szarlotka sypana (kukurydziana)


Szarlotka bez glutenu, jajek i laktozy. To ta sama szarlotka co klasyczna szarlotka sypana, z tą różnicą, że tutaj kasza manna została zastąpiona polentą, a mąka pszenna kukurydzianą.
Szarlotka jest bardzo łatwa i szybka do przygotowania. Wystarczy wymieszać tylko wszystkie sypkie składniki i przełożyć je startymi jabłkami. Ciasto jest smaczne, a górna warstwa jest w pierwszy dzień chrupiąca. Ta chrupiąca część ciasta jest dla mnie najsmaczniejsza, dlatego polecam skosztować szarlotkę w dzień pieczenia. Na drugi dzień robi się już miękka, ale całość nadal smakuje dobrze.
Składniki:
Ciasto:
- 1 szklanka polenty
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ¾ szklanki cukru
Warstwa jabłkowa:
- 1,5 kg kwaśnych jabłek np. szara reneta
- 1,5 łyżki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Dodatkowo:
- ok. 80- 100 g zimnego masła (plus trochę do posmarowania formy)
Sposób przygotowania:
- W misce wymieszać polentę, mąkę kukurydzianą, proszek do pieczenia i cukier. Podzielić na 3 równe części.
- Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Lekko odsączyć. (Nie wyciskać całego soku z jabłek, tylko lekko odcisnąć! Jabłka muszą pozostać wilgotne). Dodać cukier i cynamon. Wymieszać.
- Dno tortownicy (o średnicy 23 cm) wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Papier i boki formy wysmarować masłem.
- Do formy wsypać jedną część suchych składników. Rozłożyć połowę jabłek. Przykryć drugą częścią suchych składników, wyłożyć resztę jabłek i rozłożyć resztę suchych składników. Z góry ciasto pokryć równomiernie wiórkami z masła. (Masłem pokryć całą powierzchnię ciasta).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż wierzch ciasta ładnie się zarumieni.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.