Sernik gotowany z pierniczkami
Sernik gotowany z zatopionymi w nim nadziewanymi pierniczkami w czekoladzie. Masa serowa otoczona jest z góry i dołu kruchym ciastem. Wyjątkowy i pyszny sernik. Polecam na zbliżające się święta, a także do przetestowania już teraz, gdy pierniczki są w sprzedaży.
Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:
Ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 90 g cukru pudru
- 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
- 3 żółtka (z jajek rozmiaru M)
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1- 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany lub gęstego jogurtu naturalnego (dałam 1 łyżkę), schłodzonej
Masa serowa:
- 1 kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego (w Niemczech: Schichtkäse)
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 250 g masła
- 220 g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (każde opakowanie ok. 37- 40g)
Dodatkowo:
- ok. 400 g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru pudru, proszku do pieczenia, cynamonu, żółtek i śmietany zagnieść jednolite ciasto. (Jogurtu lub śmietany dodać tyle, aby ciasto się nie kruszyło, było gładkie i jednolite). Ciasto podzielić na 2 równe części.
- Spód formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połowę ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć ostrożnie z formy. Odstawić na bok.
- Tak samo upiec drugą połowę ciasta. Upieczone ciasto pozostawić w formie.
- Przygotować masę serową: Twaróg przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średniej mocy palnika, ciągle mieszając trzepaczką. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła na dnie garnka). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami w proszku, szybko mieszając dalej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), chwilę gotować, ciągle mieszając, aż masa zacznie gęstnieć (konsystencja będzie budyniowa). Garnek ściągnąć z pieca.
- Masę serową pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko zrobić kilka ruchów).
- Na cieście kruchym w formie rozsmarować trochę masy serowej, przykrywając całe ciasto. Następnie ułożyć pierniczki rzędami i zalać je resztą masy serowej. Od razu przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Ciasto jest bardzo kruche. Przy przenoszeniu łatwo pęka).
- Ciasto wstawić na noc do lodówki. Na następny dzień pokroić na kawałki. Według uznania oprószyć cukrem pudrem.
Kuchnia: |
Polska |
|
Całkowity czas przygotowania: |
||
Liczba porcji: |
ok. 24 |
|
Trudność: | średnia | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.