Sernik gotowany z pierniczkami

Sernik gotowany z zatopionymi w nim nadziewanymi pierniczkami w czekoladzie. Masa serowa otoczona jest z góry i dołu kruchym ciastem. Pyszny sernik. Polecam na zbliżające się święta, a także do przetestowania już teraz, gdy pierniczki są w sprzedaży.
Składniki na ok. 24 sztuk:
Ciasto kruche:
- 400g mąki pszennej
- 200g masła lub margaryny
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 żółtka
- 90g cukru pudru
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
Masa serowa:
- 1kg twarogu chudego lub półtłustego dwukrotnie zmielonego, twarogu z wiaderka (w Niemczech: Schichtkäse)
- 3 jajka
- 250g masła
- 220g cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Dodatkowo:
- ok. 400g pierniczków z nadzieniem w czekoladzie (dałam w kształcie serc)
- cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
- Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręką lub robotem kuchennym. Ciasto podzielić na pół.
- Formę o wymiarach ok. 35x 24cm wyłożyć papierem do pieczenia (lub wysmarować margaryną i posypać mąką) i wykleić połową ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 15 minut do zarumienienia w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Ciasto wyciągnąć ostrożnie z formy. Odstawić na bok.
- W ten sam sposób upiec drugie ciasto kruche. Po upieczeniu pozostawić je w formie.
- Ser przełożyć do dużego garnka. Dodać jajka, masło pokrojone na kawałki, cukier i cukier waniliowy. Całość podgrzewać na średnim ogniu, ciągle mieszając. (Uważać, żeby masa się nie przypaliła). Kiedy wszystkie składniki się połączą, a masa będzie rzadka, osypywać masę stopniowo budyniami, szybko mieszając, najlepiej trzepaczką, aby nie powstały grudki. Gdy masa się zagotuje (pojawią się pęcherzyki powietrza), a masa zacznie gęstnieć, ściągnąć garnek z pieca.
- Masę pozostawić, aż będzie lekko ciepła. (Można przemieszać ją delikatnie co jakiś czas, aby nie utworzył się kożuch. Nie mieszać za długo, tylko parę ruchów).
- Na cieście kruchym w formie rozsmarować trochę masy serowej. Następnie ułożyć pierniczki rzędami i zalać je resztą masy serowej. Przykryć drugim blatem ciasta kruchego. (Uwaga: ciasto jest bardzo kruche. Może pęknąć).
- Ciasto wstawić na noc do lodówki. Pokroić na kawałki. Według uznania oprószyć cukrem pudrem. (Górne ciasto kruche może pękać podczas krojenia, bo jest bardzo delikatne).
Smacznego.
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.