Ciasto serowo- kawowe

Delikatne ciasto biszkoptowe z delikatną masą serowo- kawową. Całe ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie. Biszkopt nasączony jest kawą, dzięki której nie jest suchy. Spokojnie można ukroić sobie większy kawałek. Ciasto jest bardzo smaczne.
Składniki:
Biszkopt:
- 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
- ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
- ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
- 2 łyżki wody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa serowo- kawowa:
- 30 ml mocnej kawy
- 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
- 2 łyżki rumu
- 6 łyżek cukru
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
- 200 g słodkiej śmietany 30- 36%
Poncz:
- 200 ml mocnej kawy (posłodzonej według uznania)
Dodatkowo:
- drobno zmielona kawa do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
- Przygotować masę: Twaróg, cukier i rum utrzeć mikserem na jednolitą masę.
- 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 30 ml kawy i 2 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
- Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. (Jeśli masa będzie za rzadka, można miskę z masą włożyć na chwilę do zimnej wody, aż masa zacznie tężeć).
- Dolny blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. (Kawa powinna być zimna). Wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę.
- Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
- Ciasto posypać z góry zmieloną kawą.
Smacznego.
Uwaga: 1 szklanka= 250ml
![]() |
Czas przygotowania: |
około 60 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 24 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.