ciasto serowo-kawowe

Delikatne ciasto biszkoptowe z delikatną masą serowo- kawową. Całe ciasto jest lekkie, delikatne, nie za słodkie. Biszkopt nasączony jest kawą, dzięki której nie jest suchy. Spokojnie można ukroić sobie większy kawałek. Ciasto jest bardzo smaczne.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej: mąki kukurydzianej) lub 80 g
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowo- kawowa:

  • 30 ml mocnej kawy
  • 500 g twarogu z wiaderka lub quarku
  • 2 łyżki rumu
  • 6 łyżek cukru
  • 4 płaskie łyżeczki żelatyny w proszku
  • 200 g słodkiej śmietany 30- 36%

Poncz:

  • 200 ml mocnej kawy (posłodzonej według uznania)

Dodatkowo:

  • drobno zmielona kawa do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt: Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać mąką lub bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Po ostygnięciu przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  2. Przygotować masę: Twaróg, cukier i rum utrzeć mikserem na jednolitą masę.
  3. 4 płaskie łyżeczki żelatyny zalać 30 ml kawy i 2 łyżkami wody. Gdy żelatyna napęcznieje podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki masy serowej i wymieszać, a następnie dodać do reszty masy i dokładnie wymieszać.
  4. Słodką śmietanę ubić i wmieszać delikatnie do masy. (Jeśli masa będzie za rzadka, można miskę z masą włożyć na chwilę do zimnej wody, aż masa zacznie tężeć).
  5. Dolny blat biszkoptowy nasączyć połową ponczu. (Kawa powinna być zimna). Wyłożyć połowę masy. Przykryć drugim blatem. Nasączyć resztą kawy i wyłożyć pozostałą masę.
  6. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 3 godziny.
  7. Ciasto posypać z góry zmieloną kawą.

Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 30min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto serowo-kawowe