Papugowe ciasto

Smaczna, bajecznie kolorowa babka. Swoje kolory zawdzięcza galaretkom dodanym do ciasta. Można użyć trzech, najlepiej różnokolorowych galaretek lub tak jak na zdjęciu do jednej części dodać kakao.
Składniki:
- 250g margaryny
- 180g cukru
- 5 jajek
- 250g mąki pszennej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 galaretki (różne kolory) i 2 łyżki kakao lub 3 galaretki (różne kolory)
Sposób przygotowania:
- Miękką margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym jajku.
- Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Miksując mikserem na najniższych obrotach dodać stopniowo mąkę z proszkiem. Mieszać krótko, tylko do połączenia składników.
- Ciasto podzielić na 3 części. Do 2 części wmieszać delikatnie po jednej galaretce, do trzeciej dodać 2 łyżki kakao (lub w przypadku 3 galaretek, do każdej części dodać po galaretce).
- Robiąc kleksy łyżką, wykładać na przemian różne kolory ciasta do formy wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Dodatkowo można zrobić widelcem szlaczek. (Można użyć tortownicy o średnicy 26cm, keksówki o długości 30cm lub innej formy o podobnej pojemności).
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut, w zależności od formy, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C.
- Dodatkowo ostudzone ciasto posmarowałam bardzo rzadkim lukrem i posypałam żółtym kokosem i zabarwionym na czerwono cukrem.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50- 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.