Sernik z budyniem malinowym

Sernik na kruchym cieście z lekko kokosową posypką. Wzbogacony jest dodatkiem budyniu przygotowanego z malin.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 250g mąki pszennej
- 125g masła (lub margaryny)
- 70g cukru
- 1 jajko
- szczypta soli
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa:
- 100g masła
- 150g cukru
- 500g twarogu zmielonego z wiaderka, twarożku śmietankowego lub quarku
- 2 jajka
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
Budyń malinowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (opakowanie na 500ml mleka)
- 400g malin (świeżych lub mrożonych)
- 3 łyżki cukru
Kruszonka:
- 150g mąki pszennej
- 4 łyżki cukru
- 120g masła (lub margaryny)
- 2 łyżki wiórków kokosowych (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
- Wszystkie składniki na ciasto kruche zagnieść na jednolitą masę.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Ciasto wykleić w tortownicy, łącznie z jej bokiem mniej więcej do połowy wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki.
- Przygotować budyń malinowy. Maliny zmiksować blenderem. (Można przetrzeć je przez sitko). Odlać troszeczkę i wymieszać z budyniem. Resztę malin zagotować z cukrem. Do gotujących się malin dodać wymieszany budyń. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia.
- Przygotować kruszonkę. W tym celu połączyć wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
- Przygotować masę serową. Masło utrzeć z cukrem i jajkami na puszystą masę. Dodać stopniowo ser i budyń. (Dobrze wymieszać, ale nie miksować za długo, tylko do połączenia składników).
- Na kruche ciasto wyłożyć masę serową. Na niej rozłożyć ostudzony budyń, robiąc kleksy łyżeczką i widelcem zrobić szlaczek. Górę ciasta posypać kruszonką.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 1 godziny i 20 minut w temperaturze 180°C. (Jeśli kruszonka za szybko się przyrumieni, można nałożyć na górę tortownicy folię aluminiową. Ja przykryłam ciasto po 1 godzinie).
![]() |
Czas przygotowania: |
ok. 50 minut |
![]() |
Czas pieczenia: |
1 godz. 20 minut |
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 20 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.