Czekoladowa Pavlova


Czekoladowa Pavlova to duża, czekoladowa beza, chrupiąca na zewnątrz i miękka w środku, ozdobiona bitą śmietaną i świeżymi owocami.
Składniki:
Beza:
- 4 białka
- 250 g cukru
- 1 łyżka białego octu winnego
- 2 łyżki kakao
Dodatkowo:
- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
- 1 łyżka kakao
- 2 łyżeczki cukru pudru
- dowolne owoce sezonowe
Sposób przygotowania:
- Piekarnik rozgrzać do 180°C (najlepiej z termoobiegiem).
- Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać ocet i 2 łyżki kakao i jeszcze przez chwilę ubijać. (Masa bezowa powinna być dobrze ubita i się świecić).
- Masę bezową przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i uformować okrągły placek mniej więcej o 3 cm grubości. Wyrównać z wierzchu.
- Bezę wstawić do piekarnika i od razu zredukować temperaturę do 100°C. Piec ok. 1 godziny i 20 minut. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i pozostawić bezę w piekarniku do ostygnięcia. Ważne, aby beza było chrupiąca z zewnątrz, a mięciutka w środku.
- Gdy beza ostygnie wyłożyć ją np. na paterę. (Najłatwiej jest odwrócić ją górą do dołu, wtedy nam się nie pokruszy i delikatnie ściągnąć z góry papier do pieczenia).
- Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Śmietanę podzielić na pół. Do jednej połowy wmieszać łyżkę kakao. Białą i kakaową bitą śmietaną udekorować bezę.
- Na wierzchu ułożyć umyte i osuszone owoce.
- Można serwować od razu. Przechowywać w lodówce.
![]() |
Kuchnia: |
Australijska |
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 12 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.