Tort brzoskwiniowo- malinowy

Pyszny, lekki i delikatny tort owocowy. Lekki jak puch biszkopt przełożony jest dwoma piankami: z malin i brzoskwiń.
Na Wielkanoc tort można udekorować jak na zdjęciach, malując jajka z bitej śmietany i wypełniając je sosem malinowym i brzoskwiniowych. Na inne okazje można zrobić inną dekorację, chociażby kółka zamiast owali ;)
Składniki:
- 500g malin (świeżych lub mrożonych)
- puszka brzoskwiń (850ml)
- 100g + 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 6 łyżeczek cukru waniliowego
- 4 jajka
- 100g mąki pszennej
- 50g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku (lub 8 listków żelatyny)
- 700g słodkiej śmietany 30- 36%
- ewentualnie 1 opakowanie śmietan-fix
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Zamrożone maliny przełożyć do miseczki i posypać 4 łyżkami cukru i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Pozostawić do rozmrożenia. (Świeże maliny przełożyć do miski i posypać cukrem i cukrem waniliowym).
- Oddzielić żółtka od białek. Białka, szczyptę soli i 4 łyżki wody ubić mikserem. Dalej ubijając dodać stopniowo 100g cukru i 2 łyżeczki cukru waniliowego. Kolejno dodać po jednym żółtku. W osobnej misce wymieszać mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać.
- Tortownicę o średnicy 26cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180 °C. Biszkopt po upieczeniu pozostawić do ostygnięcia.
- 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
- Brzoskwinie odsączyć na sitku. Zmiksować przy pomocy blendera z 2 łyżeczkami cukru waniliowego na gładką masę.
- Maliny zmiksować blenderem i przetrzeć przed sitko.
- Ostudzony biszkopt przeciąć wzdłuż na pół tak, aby powstały 2 krążki.
- Jeden krążek włożyć do tortownicy.
- Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki malin i wymieszać. Następnie dodać do reszty malin i wymieszać.
- Odłożyć na bok 3 łyżki malin.
- 200g śmietany ubić na sztywno.
- Śmietanę dodać do malin. Delikatnie wymieszać.
- Masę malinową wyłożyć do tortownicy. Wstawić do lodówki na co najmniej 30 minut, aż masa stężeje.
- Pozostałe 3 łyżeczki (lub 4 listki) żelatyny namoczyć.
- Żelatynę podgrzać, aż się rozpuści. Dodać dwie łyżki brzoskwiń i wymieszać. Następnie dodać do reszty brzoskwiń i wymieszać.
- Odłożyć na bok 3 łyżki brzoskwiń.
- 200g śmietany ubić na sztywno.
- Śmietanę dodać do brzoskwiń. Delikatnie wymieszać.
- Masę brzoskwiniową wyłożyć do tortownicy. Przykryć drugim krążkiem i wstawić do lodówki na ok. 3 godziny.
- Ściągnąć obręcz tortownicy.
- 300g śmietany ubić na sztywno. (Można ubić śmietanę razem ze śmietan-fix). Pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru.
- Posmarować 2/3 śmietany górę i bok tortu. 1/3 śmietany przełożyć do szprycy i zrobić na górze owale (jajka). Odłożone maliny i brzoskwinie lekko podgrzać i wypełnić nimi środki jajek.
Przepis zmodyfikowany na podstawie przepisu z gazety: „Rezepte pur”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 80 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 30 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
3 1/2 godz. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | średnie |
![]() |
Koszt: | wysoki |
![]() |
Wartości odżywcze (porcja): |
390 kcal Białko: 8g, Tłuszcz: 23g, Węglowodany: 39g |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.