Rolada kokosowa na herbatnikach


Rolada na herbatnikach bez pieczenia z maślanych, kokosowo- cytrynowym nadzieniem. Łatwa do przygotowania.
Składniki:
- 225g masła
- 0,5 szklanki cukru pudru
- 100g wiórków kokosowych
- sok z cytryny
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki wody
- 3 łyżki kakao
- 130g herbatników
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Miękkie masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo cukier puder. Następnie dodać sok z cytryny i wiórki kokosowe. Masę schłodzić w lodówce.
- Herbatniki zmielić. (Zmiksować w malakserze lub blenderem na piasek. Można również włożyć je do woreczka do mrożenia i przy pomocy wałka rozkruszyć).
- Do herbatników dodać cukier, cukier waniliowy i kakao. Wlewać po trochu wodę i mieszać. (Ciasto powinno być dość gęste).
- Masę kakaową wyłożyć łyżką na folię aluminiową. Rozsmarować w prostokąt.
- Na masę kakaową wyłożyć masę kokosową i rozsmarować.
- Zwinąć w roladę wzdłuż dłuższego boku. (Najłatwiej zwijać roladę razem z folią i przy pomocy dużego noża oddzielać ciasto od folii).
- Roladę zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na parę godzin, a najlepiej na noc, aby stwardniała.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250ml
Źródło: Przepis pochodzi z książki „Przepisy czytelników- jesień”, autor: Ewa Skop, ciasto: „Smakołyk”.
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
|
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |

Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.