Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.
Składniki: Biszkopt:
4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
250 g masła, temperatura pokojowa
Poncz:
ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego
Dodatkowo:
1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
ok. 140 g herbatników (20sztuk)
niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
2 opakowania śmietan-fix
ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.
Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.
wiOla "na krakersach ubitą śmietanę (tą o którą pytasz) ze śmietan-fix." Ubijasz to razem. Czytajcie uważnie bo wszystko jest napisane. Możesz zamiast śmietan-fixów dodać trochę żelatyny do tej śmietany, ja tak wolę.
Śmietan fix to usztywniacz do śmietany. Te dwa opakowania śmietan fixu dodaje się do śmietany 30℅ aby śmietana była sztywna. Śmietana 30% ubita z dodatkiem dwóch śmietanfixów jest ostatnim elementem cista czyli na samej górze, posypana startą cczekalodą.
Witam. Mam pytanie odnośnie słodkiej śmietany 30 - 36%, w którym momencie mam ją wykorzystać skoro bita śmietana ma być zrobiona jak podano w przepisie z 2 opakowań śmietany fix?
Moje ulubione ciasto. Ja daję mniej cukru (po pół szklanki) bo i tak jest słodkie. Ciasto musi spędzić noc w lodówce żeby przeszło smakami. Jest naprawdę genialne. dziękuję za przepis!;)
[b]Marto[/b] teoretycznie możesz zrobić budyń z proszku w mniejszej ilości mleka, ale ta masa z przepisu jest smaczniejsza.
Użyj zwykłej formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm.