Ciasto balowe

117 Komentarzy

Ciasto balowe

Ciasto jest delikatne i lekkie, proste w przygotowaniu. Jest bogate w różnego rodzaju warstwy: biszkopt, masa budyniowa, herbatniki, masa krówkowa, krakersy, bita śmietana. Jest słodkie, sycące, ale przede wszystkim pyszne. Ciasto należy przygotować co najmniej dzień wcześniej, aby herbatniki i krakersy zmiękły. Wtedy ciasto będzie rozpływać się dosłownie w ustach. Polecam.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jaja (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • ½ szklanki mąki pszennej (lub 80 g)
  • ½ szklanki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (lub 80 g)
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa budyniowa:

  • 4 żółtka
  • ¾ szklanki cukru (lub 150 g)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 szklanki mleka
  • 2 kopiate łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej
  • 250 g masła, temperatura pokojowa

Poncz:

  • ok. 1 ½ szklanki soku pomarańczowego

Dodatkowo:

  • 1 puszka masy krówkowej (500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
  • ok. 140 g herbatników (20sztuk)
  • niecałe 100 g krakersów (20 sztuk)
  • 400- 500 ml słodkiej śmietany 30- 36%
  • 2 opakowania śmietan-fix
  • ok. 50- 100 g dowolnej czekolady (u mnie biała)

Sposób przygotowania:

  1. Jeśli mamy puszkę słodkiego mleka skondensowanego, należy gotować ją w garnku z wodą na małym ogniu przez 3 godziny. (Puszka musi być cała pokryta wodą).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Następnie dodać stopniowo cukier. Dalej miskując, dodać po kolei po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Formę prostokątną o wymiarach około 35x 24cm wysmarować masłem lub margaryną i posypać bułką tartą (lub dno formy wyłożyć papierem do pieczenia). Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 200°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić i przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.

2

  1. Przygotować masę budyniową. 1 ½ szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami, cukrem waniliowym i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (ok. 1 minuty), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń.
  2. Jeden blat biszkoptu włożyć do formy i nasączyć połową ponczu. Nałożyć niegrubą warstwę masy budyniowej. Przykryć drugim blatem biszkoptu i go nasączyć.

3

  1. Nałożyć resztę masy. Na masę wyłożyć herbatniki. Na herbatnikach rozsmarować masę krówkową, na masie ułożyć krakersy, na krakersach ubitą śmietanę ze śmietan-fix.

4

5

  1. Z góry posypać startą czekoladą.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 20- 25min.
porcje

Liczba porcji:

około 24
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Ciasto balowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Aneto[/b] za długo ubijałaś śmietanę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    aneta · 11 lat temu
    smietanka ubila sie dodalam pod koniec fiksu i wyszlo maslo!!:(
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    whiteada · 11 lat temu
    Kapitalne ciasto, sprawdziło się w 100%, w różnych środowiskach z różnymi gustami. Na pewno będzie stałym bywalcem na rodzinnym stole. Super przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    wiOla "na krakersach ubitą śmietanę (tą o którą pytasz) ze śmietan-fix." Ubijasz to razem. Czytajcie uważnie bo wszystko jest napisane. Możesz zamiast śmietan-fixów dodać trochę żelatyny do tej śmietany, ja tak wolę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Śmietan fix to usztywniacz do śmietany. Te dwa opakowania śmietan fixu dodaje się do śmietany 30℅ aby śmietana była sztywna. Śmietana 30% ubita z dodatkiem dwóch śmietanfixów jest ostatnim elementem cista czyli na samej górze, posypana startą cczekalodą.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    wiOla · 11 lat temu
    Witam. Mam pytanie odnośnie słodkiej śmietany 30 - 36%, w którym momencie mam ją wykorzystać skoro bita śmietana ma być zrobiona jak podano w przepisie z 2 opakowań śmietany fix?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 11 lat temu
    Moje ulubione ciasto. Ja daję mniej cukru (po pół szklanki) bo i tak jest słodkie. Ciasto musi spędzić noc w lodówce żeby przeszło smakami. Jest naprawdę genialne. dziękuję za przepis!;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewelino[/b] jest napisane w ostatnim punkcie. Proszę czytać dokładnie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 11 lat temu
    A do czego dodaje Pani smietany??? nei jest wogole napisane. z gory dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kucharzyk · 11 lat temu
    Ciasto wygląda znakomicie a jutro się okaże czy również znakomicie smakuje :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Ewelino[/b] śmietanę ubijasz tylko ze śmietan- fix (patrz ostatni punkt).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 11 lat temu
    Bardzo proszę o przepis jak zrobic w tym placku ta bitą smietane.. jest ujeta w skladnikach ale nei jak ja zrobic
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Asiu[/b] nie trzeba. Ja użyłam tylko soku pomarańczowego. Można oczywiście zrobić również poncz z alkoholem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Witam! Do ponczu nie trzeba dodac alkoholu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Marto[/b] teoretycznie możesz zrobić budyń z proszku w mniejszej ilości mleka, ale ta masa z przepisu jest smaczniejsza.
    Użyj zwykłej formy prostokątnej o wymiarach około 35x24cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Jeszcze jedno pytanie. Czy moge zrobic to w zwykłej blasze czy musi byc do tego jakas forma? Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    Ja mam pytanie czy zamiast bawic sie w robienie masy bydyniowej moge kupic budyn i potem jak ostygnie dodawac te masło???
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Martyno[/b] możesz użyć samych herbatników, ale bez obaw, krakersy świetnie tu pasują :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Martyna · 12 lat temu
    Mam pytanie, czy można zastąpić krakersy znowu herbatnikami? nie wiem czy te krakersy pasuja, bo przecież są słone..
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Leno[/b] można.