Sernik nowojorski

129 Komentarzy
Sernik nowojorski

Przepis na klasyczny sernik nowojorski (New York Cheesecake). Przetestowałam wiele przepisów, aż udało mi się w końcu uzyskać sernik idealny. To najlepszy sernik nowojorski, jaki do tej pory jadłam. Jest idealnie kremowy i aksamitny. Serwuje się go bez dodatków, ale również w ich towarzystwie jak np. świeże owoce, sos owocowy, czy czekolada będzie smakował wybornie.

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.

Składniki:

Spód:

  • 165g ciasteczek digestive (lub podobnych pełnoziarnistych)
  • 70g masła

Masa serowa:

  • 1400g serka kremowego typu Philadelphia
  • 250g cukru
  • 70g mąki pszennej
  • 5 jajek
  • 200g gęstej, kwaśnej śmietany

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz.
  2. Ciasteczka zmielić. Masło roztopić i od razu gorące dodać do zmielonych ciasteczek, wymieszać. Masę ciasteczkową wyłożyć na dnie formy i ugnieść łyżką.
  3. Podpiec w nagrzanym piekarniku ok. 10- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić, aby trochę ostygło. Następnie dno i boki tortownicy owinąć od zewnętrznej strony parokrotnie i szczelnie folią aluminiową. (Sernik pieczony będzie w kąpieli wodnej). Tortownicę wstawić do większego, żaroodpornego naczynia.

2

  1. Przygotować masę serową. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, tylko do momentu połączenia się składników.
  2. W międzyczasie zagotować cały czajnik wody.
  3. Masę serową wyłożyć do tortownicy i wyrównać. Wrzątek nalać ostrożnie do żaroodpornego naczynia mniej więcej do połowy wysokości tortownicy. Całość wsunąć do piekarnika i piec 45 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 160°C i piec kolejne 30 minut. (Od momentu zmniejszenia temperatury przykryłam tortownicę z góry folią aluminiową, aby sernik pozostał biały). Po tym czasie sernik powinien być upieczony. (Sprawdzić środek dotykając delikatnie opuszkiem palca lub patyczkiem do szaszłyków. Ciasto powinno być na środku ścięte. Jeśli nie jest, piec dłużej).
  4. Sernik pozostawić na 1 godzinę w piekarniku, przy delikatnie uchylonych drzwiczkach. Następnie wyciągnąć i pozostawić w formie do całkowitego ostygnięcia. Chłodny sernik wstawić na noc do lodówki.

Uwagi:

  • Sernik nowojorski powinien być pieczony na serku kremowym. W zastępstwie możecie użyć twarogu z wiaderka. Sernik wyjdzie również smaczny, lecz lekko inny w smaku. Masa serowa na twarogu z wiaderka jest rzadsza, dlatego proponuję wydłużyć czas pieczenia o ok. 30 minut.

Kuchnia:

Amerykańska

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 12

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: wysoki
Sernik nowojorski Sernik nowojorski Sernik nowojorski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena · 11 miesięcy temu
    A kojarzy Pani jakiś naprawdę serek podobny do Philadelphii? Robiła Pani kiedyś wersję z mascarpone?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Nie testowałam, ale wydaje mi się, że dobry byłby serek śmietankowy naturalny Piątnicy "Twój smak", albo "Mój ulubiony" Wieluń, albo serek śmietankowy naturalny "Łaciaty". Ja piekę na niemieckich produktach i zamiast serka Philadalphia używam najczęściej z Lidla firmy Milbona serka Goldessa. Nie wiem niestety, czy dostępny w PL. Samego mascarpone bym nie używała, bo jest za mdły, chyba, że w połączeniu z dobrym twarogiem z wiaderka. Tak jak pisałam w uwagach piekłam też na twarogu z wiaderka, ale smak już się różnił od sernika na serkach kremowych.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 11 miesięcy temu
    A u Pani sernik jest z polewą białej czekolady? Tak wygląda na zdjęciu 🙃
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Sernik robię z PRESIDENT Twaróg Sernikowy (wiaderko) 1 kg górę  ciasta smaruję masą kajmakOdwiedzając rodzinę w niedzielne popołudnie zabieram sernik który znika w 10 minut,  każdy chce kawałek więcej aż nic nie zostaje. Wszyscy bardzo lubią to ciasto. Podejrzewam iż z serkami Philadelphia smakuje jeszcze lepiej  ale koszt jest bardzo duży. Ale spokojnie zastąpić można tym co napisałam i smakuje rewelacyjnie. Dziękuje za ten mega przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 11 miesięcy temu
      Czy moze Pani podac ilosc skladnikow, jaka wykorzystuje Pani na 1kg sera? Z gory dziekuje! <3 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 1 lat temu
    Czy można upiec w piekarniku parowym zamiast kąpieli wodnej?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Smietana 18% czy 30%?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Iga · 1 lat temu
    Spód mi bardzo nasiąknął wodą, a wykorzystałam całą folie aluminiową żeby tego uniknąć …
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Przemysław · 1 lat temu
      Bo folia to kiepski pomysł. Proszę używać rękawa do pieczenia i wszystko będzie ok. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Małgorzata · 1 lat temu
    Czy mogę użyć zmiksowanego zwykłago twarogu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 1 lat temu
    Czy ktoś próbował upiec ten sernik na serku z Wielunia? Albo ma jakiś inny, sprawdzony zamiennik? Kurcze, kusi mnie ten sernik, ale Philadelphia w takiej ilości to będzie koło 80 zł :/ 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anna · 1 lat temu
      Ja robię z twarogu sernikowego w wiaderku (Lidlowy albo z Wielunia) i dwóch opakowań  mascarpone. Razem to 1500 g, ale zawsze wychodzi świetny.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Madeline · 1 lat temu
    200 g kwaśniej śmietany dodaje się do masy serowej czy ona jest na wierzch po upieczeniu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Bardzo chce go jutro zrobic ale mam piekarnik tylko z termoobiegiem..co robic?Dziekuje.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 lat temu
      Różnica między termoobiegiem, a grzałką góra dół to ok. 20°C. O tyle trzeba mniej więcej zmniejszyć piekąc na termoobiegu. Trzeba obserwować. Masa serowa musi być ścięta na środku.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ana · 1 lat temu
    Mój najukochańszy przepis. Smakuje tak jak dokładnie w Nowym Jorku jak tam byłam ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewa · 1 lat temu
    Jakie proporcje na tortownicę 18 cm?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 1 lat temu
    Robiłam w tamtym roku na sylwestra i zniknął ze stołu jako pierwszy po 5 minutach imprezy 🙈 dlatego i w tym roku do niego wracam tym razem już na święta 🥰 jest obłędny! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 1 lat temu
    Witam , mam pytanie co do pieczenia : grzałka góra - dół bez termoobiegu ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Po raz pierwszy piekłam sernik w kąpieli wodnej, przepis Pani jest niezawodny, wyszedł wyśmienity, lecz prosiłabym o jakieś wskazówki dotyczące spodu, gdyż powinien być chrupiący, a wyszedł mokry. Dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Mnie wyszedł taki grudkowaty, mieszałam do połączenia składników, nie jest idealnie gładki, robiłam na serku z Wielunia, dokładnie wg. przepisu, czy powinnam dłużej miksować?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      Najlepiej miksować krótko ale tak, aby składniki się połączyły i była gładka masa. Jeśli nie jest, to trzeba dłużej zmiksować. Możesz też spróbować z innym serem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    cosktos · 2 lat temu
    Po jakim czasie jest najlepszy do jedzenia? (jeśli zrobię go dzisiaj to czy za np 2 dni będzie wciąż dobry)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mr · 2 lat temu
    Pierwszy raz robiłem sernik nowojorski. Oczywiście z serków Philadelphia. Obłęd. To czysty obłęd! Zdecydowanie nigdy nie miałem w ustach lepszego sernika! Serki niestety kosztowały swoje, ale cena jest warta efektu końcowego. Dodałem dodatkowo sok z jednej cytryny i otartą skórkę z niej oraz rodzynki. Piekłem jak podano w przepisie. No i na wierzch polewa ze śmietany i cukru pudru oraz parę borówek amerykańskich. Całą noc leżakował w lodówce żeby nabrał odpowiedniej konsystencji. Zróbcie to koniecznie! ❤️PS. Średnio się kroi jak widać na zdjęciu ale to przez rodzynki :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      P · 2 lat temu
      Czy Twój sernik też był delikatnie słonawy?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Hans · 2 lat temu
      Chciałbym o coś zapytać.... Dlaczego te rodzyny?! Nie rozumiem, dlaczego wydaje się tyle kasy na Philadelphie, żeby później dowalić te rodzyny i zamienić to w zwykły sernik z odpustu... Nie rozumiem, dlatego pytam, naprawdę jestem tego ciekaw
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Magda · 1 lat temu
        A co komu przeszkadzają rodzynki. Jeden lubi, ktoś uwielbia, inny nienawidzi. I co z tego??? Jesteśmy różni i to jest ok! A przepis to nie jakaś święta księga, żeby go nie móc zmodyfikować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    sylwia · 2 lat temu
    jaka temperaturę i czas ustawić w piekarniku parowym?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Trzymałam się czasu pieczenia i niestety sernik nie był biały z wierzchu...widocznie piecyk zbyt mocno dopiekał...kiedy zauważyłam, że zrobił się brązowawy przykryłam go folią aluminiową.