Pączki tradycyjne

481 Komentarzy
Pączki tradycyjne

Pyszne, klasyczne pączki. Są puszyste, mięciutkie i bardzo delikatne. Jak dla mnie lepsze niż z cukierni. Najszybciej znikają jeszcze ciepłe, chociaż na drugi dzień są również pyszne.

Ciasto na pączki można przygotować również wieczorem. W tym celu miskę z zagniecionym ciastem przykryć folią spożywczą i wstawić na noc do lodówki. Rano z wyrośniętego ciasta uformować pączki i pozostawić do wyrośnięcia.

Składniki na ok. 20 sztuk:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g świeżych drożdży lub 14 g drożdży instant
  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 100 g cukru
  • 4 żółtka
  • 1 jajko
  • 250 ml mleka
  • 1 łyżka spirytusu (wódki lub rumu)

Dodatkowo:

  • dżem lub powidła (u mnie powidła śliwkowe)
  • olej do smażenia (1- 1,5 litra)

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować zaczyn. Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżeczką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 5 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. Roztopić masło (lub margarynę).
  3. Żółtka, jajko i resztę cukru ubić na parze w kąpieli wodnej. (Ubijać ok. 10 minut. O ubijaniu na parze czytaj w uwagach).
  4. Resztę mąki wsypać do dużej miski. Dodać wyrośnięty zaczyn i masę jajeczną. Zacząć wyrabiać ciasto. Podczas wyrabiania, dodawać roztopione masło. Wyrobić ciasto na gładką, elastyczną masę. Pod koniec dodać spirytus i ponownie wyrobić. (Ciasto jest bardzo klejące. Najlepiej nie dodawać więcej mąki).
  5. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  6. Wyrośnięte ciasto przełożyć na posypany grubo mąką blat i rozwałkować na grubość ok. 1 cm. Wykrawać z niego krążki o średnicy 7 cm. (Użyłam szklanki).
  7. Na połowę krążków nałożyć nadzienie i przykryć pozostałymi krążkami. Brzegi dobrze zlepić.
  8. Pączki układać na posypanym mąką blacie, przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30 minut. Pączki powinny być leciutkie i puszyste.

2

  1. Smażyć partiami na rozgrzanym tłuszczu w dużym garnku z obu stron. (Tłuszczu musi być dużo, aby pączki swobodnie w nim pływały. Jeśli pączki będą dobrze napuszone, podczas pieczenia pojawi się charakterystyczna biała obwódka. Temperatura tłuszczu powinna wynosić ok. 175°C). Pączki wkładać wyrośniętą stroną w dół i smażyć ok. 2 minut z jednej strony.
  2. Pączki układać na ręcznikach papierowych, aby tłuszcz ociekł.
  3. Pączki posypać cukrem pudrem lub polukrować. Najsmaczniejsze są świeże. (Chcąc zrobić lukier należy 1 szklankę przesianego cukru pudru utrzeć z taką ilością gorącej wody, aby otrzymać lukier o pożądanej gęstości. Jeśli jest za rzadki dodać więcej cukru pudru, a jeśli za gęsty troszkę wody).

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa, nie za małe garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić żółtka, jajko i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na najniższą i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym ok. 10 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

ok. 20

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Pączki tradycyjne Pączki tradycyjne
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EcieePeciee · 2 lat temu
    Pierwszy raz robiłam paczki i jest to już mój ulubiony przepis ❤️ Bardzo dziękuje. Paczki smakowały wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    EcieePeciee · 2 lat temu
    Pierwszy raz robiłam paczki i jest to już mój ulubiony przepis ❤️ Bardzo dziękuje. Paczki smakowały wszystkim.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Witam...wyprobowalam przepis i pączki są rewelacyjne ....zniknęły błyskawicznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 3 lat temu
    Nie wiem jakim cudem komuś te paczki wyszły. Jak wyszły to szacun :D mi zamiast 20 ładnych poczusiów, wyszło 10 szt ufo pączków. Mimo dokładnego sklejenia, rozwalały się.. Na zewnątrz spalone a w środku surowe- temperatura i czas wg przepisu :(
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 3 lat temu
      U mnie dokładnie to samo. Mimo dobrego sklejenia , przy pieczeniu wszystko się rozchodziło. Więc nie wiem jak wszystkim wyszły takie piękne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Aleksandra · 2 lat temu
      Niestety coś musiałaś zrobić nie tak, napewno temperatura oleju za wysoka gdyż pączki są ewidentnie spalone. Ciasto wychodzi bardzo klejące polecam urywać kawałek ciasta i formować w ręce niewielkie kulki ponieważ ciężko jest rozwałkować ciasto które przykleja się do walka i stolnicy, trzeba użyć dodatkowo sporej ilości mąki a tego nie chcemy gdyż pączki będą twarde. Polecam jednak się nie poddawać, głowa do góry! Tylko ćwiczenie czyni mistrza!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Kasia · 2 lat temu
      Dlatego ja nadziewam po upieczeniu, gdyż wszystko mi wypłynęło. A tak są idealne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jagoda · 3 lat temu
    pierwszy raz robiłam sama pączki. szukałam przepisu, który miałby pozytywne komentarze i podpisuje się pod wszystkimi "och i ach " pączki są wspaniałe !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Super przepis❤️❤️❤️ dziękuję😉
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aleksandra · 3 lat temu
    Czy Mleko można zastąpić wodą? (Dieta bez nabiału)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Paulina · 1 lat temu
      Można, ja robiłam z wodą gazowaną albo sokiem pomarańczowym. Ale z innych przepisów.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosc · 3 lat temu
    Paczki beznadziejne. Robiłam kiedyś z innego przepisu i wyszły pyszne a te zbite twarde i do niczego
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosc · 3 lat temu
      Po prostu nie umiesz gotowaćPozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      kasia · 3 lat temu
      niecierpliwa jesteś, dałaś im wyrosnąć?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Magda · 3 lat temu
      Najlepsze pączki jakie w życiu jadłam. Chyba Pani się nie nadaje do pączków :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Tomek · 3 lat temu
    co zrobić żeby ciasto nie przyklejało się do rąk i do wałka
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Należy dobrze wyrobić ciasto, a przy formowaniu ręce, wałek i blat dobrze obsypać mąką. Ważne tylko, aby tej dodatkowej mąki nie wgniatać w ciasto, aby pozostało miękkie.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Aga · 2 lat temu
        To co piszesz jest niemożliwe. Jak nie wgniatać w ciasto mąki, którą się obsypało ręce?
        • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
          Joanna Moderator · 2 lat temu
          Chodzi o samo formowanie pączków, gdy ciasto jest już wyrobione. Obsypujemy ręce i blat, aby ciasto się mocno nie kleiło. (Dodatkowa mąka tylko na zewnątrz ciasta).
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 3 lat temu
    Cudne ☺ miekkie i puszyste.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 3 lat temu
    Bardzo dobre (mm) jedynie następnym razem nadzieje je dopiero po upieczeniu bo pierwsze miały niedopieczone ciasto przy dżemie, wiec resztę piekłam dłużej. Troszkę ciemne wyszły ale i tak dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    G.C. · 3 lat temu
    Wyszły super
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jola · 3 lat temu
    wszystko super tylko niektore nie chcialy sie posklejac probowalam tez patent z woda ale malo pomogl. Co radzicie? Najlepsze jakie jadlam.Dziekuje za przepis
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jana · 3 lat temu
      Przepis wspaniały!!! Spróbuj posmarować białkiem , które zostało , u mnie wyszły perfekt👍🏻👌
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gość · 3 lat temu
    Nie zdążyłam zrobić zdjęcia. Takie dobre
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena z Włocławk · 3 lat temu
    Dziękuje za przepis . Robiłam już trzy razy i za każdym wychodzą . Polecam każdemu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 3 lat temu
    Vyzkoušeno i v České republice, luxus! 👏👏👏👏👏👏👏Děkuji!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Czelo · 3 lat temu
    Jeśli komuś wyszły pączki z tego przepisu to gratuluję!!!!!!!!!! Moje się pełniły, są za słodkie za ciężkie. Poprzednio robiłem z innego przepisu, były luksus w porównaniu do tych. Po szybkim porównaniu stwierdzam ,że za dużo cukru, za dużo tłuszczu. Ogólnie przepis do bani. Nie róbcie z tego przepisu!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Mama · 3 lat temu
      Po co tyle jadu w wypowiedzi. To tylko przepis na pączki, z resztą przepyszne! Może trzeba się pogodzić z własnym brakiem talentu do robienia pączków.Mnie jak pozostałym, wyszły pyszne.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Jana · 3 lat temu
      Czelo! !!! Definitywnie TY popełniłeś mega błąd ! Przepis jest bardzo prosty, a paczki WSPANIAŁE !!!!!!!!!!!!!
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gość · 2 lat temu
      Podzielam opinię, robiłam z dwóch innych przepisów i były super. Z tego...to zwykle racuchy nasiąknięte tłuszczem pomimo dodanego alkoholu. Nie jedne paczki w życiu robiłam i znam się na tym trochę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 3 lat temu
    Czy można paczki po upieczeniu nadziać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Robie cieńsze krążki niż w przepisie, ale i tak paczki wychodzą wielkie. Pycha.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 3 lat temu
    Dwa razy robiłam paczki z tego przepisu, w obydwu przypadkach nie dałam spirytusu, ale byly wyborne.