Nasze ulubione świąteczne pierniczki kruche. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.
Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).
Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Więcej informacji o lukrze czytaj tutaj: "Lukier królewski").
Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.
Uwagi:
*Mogą być również cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale to nie szkodzi.
** Jeśli wycięte w środku kształty nie mają wąskich szczelin np. forma serduszko, to można w środek włożyć po prostu całą landrynkę. U mnie przy serduszkach się to sprawdziło. Sprawdźcie na kilku pierniczkach, bo można zaoszczędzić czas.
Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.
Całkowity czas przygotowania:
Ilość sztuk:
9 blach, ok. 140
Trudność:
średnie
Koszt:
średni
Miałam usunąć to stare zdjęcie, ale jakoś nie mogę ;). Moje dzieciaczki były kiedyś takie malutkie. Moja najmłodsza córka jest już starsza od średniej, która jest na zdjęciu ;)
Wszystko zrobiłam wg przepisu, pominęłam kakao (bo nie lubię)i nie mogłam zagnieść ciasta.... dodałam chyba z pół śmietanki żeby coś się w ogóle zaczęło kleić.... Kto wie co mogło pójść nie tak?
Za godzinę zabieram się za wykrawanie i pieczenie.. dam znać czy coś z tego wyszło :)
Pozdrawiam!
Robiłam już masę pierniczków w swoim życiu, ale żadne nie były tak smaczne jak z tego przepisu. Odwiedzam tę stronę regularnie od 3 lat w okresie świątecznym. Pani Joanno stała się Pani moją świąteczną inspiracją oraz można by powiedzieć tradycją. Wszyscy domownicy czekają z niecierpliwością na kolejną porcję pierników! :lol:
Robiłam te pierniczki już przez trzy lata. Są wspaniałe! W tym roku niestety zagubiłam przepis...ale udało się znaleźć Pani stronkę! :) W tym roku już 11go listopada zaczynam pieczenie pierniczków. Witrażyki są magiczne i na wszystkich robią ogromne wrażenie :)
Dziękuję za wspaniały przepis.
Pozdrawiam, Sandra
Zrobiłam:) są pyszne. Pulchne ale i kruche. Z dnia na dzień kiedy leżą sobie odkryte robią się jeszcze bardziej miękkie. Jak na kogoś kto zrobił drugie "ciasto " w życiu przepis idealny aczkolwiek musiałam dodać więcej mąki bo było trochę za bardzo płynne i nie można było rozwałkować. Warto też wstawić do lodówki na chwilę :) suuper :)
Wczoraj zrobiłam moje pierwsze pierniczki w życiu i wyszły rewelacyjne! Bardzo dziękuję za ten przepis bo wiem, że jeszcze nie raz z niego skorzystam :-)
:( smuce sie bo okropnie kruche ciasto mi wyszło i nie sposób go rozwałkować, czy to jest wina braku śmietany ? CO mogę z tym zrobić kiedy już zagniotłam ciasto?
Robiłam pierniczki wg własnego przepisu, ale stad zaczerpnęłam pomysł z witrażykiem. Pierniczki przez parę dni były śliczne, a potem okienka zaczęły się topić i pozostawały same dziury, a masa landrynkowa kapała na podłogę. Czy komuś jeszcze się to zdarzyło? Podobnie było z pierniczkami w puszcze.
Jestem zachwycona! W tym roku "piernikowałam" pierwszy raz w życiu sama i skorzystałam z tego przepisu. Pierniczki wyszły, jak malowane, a witrażyki rewelacyjne. Bardzo dziękuję za ten przepis, na pewno będzie mi towarzyszył przez najbliższe lata;) Pozdrawiam i smacznych przygotowań świątecznych życzę!
Piekę dość często,ale muszę przyznać,że z pierniczkami mało miałam do czynienia.Skusiły mnie piękne zdjęcia,no i oczywiście te wspaniałe witrażyki...Nigdy nie robiłam czegoś podobnego i stąd moje pytanie:czy te landrynki to są zwykłe cukierki landrynki,takie jak kiedyś kupowało się na wagę?i one po rozkruszeniu i upieczeniu tak pięknie wypełnią środki pierniczków?Bo te Twoje witrażyki są cudne,widac że jakby były przylepione do środków i są takie wygładzone.Prawdopodobnie wykonanie ich wcale nie jest aż takie trudne,ale ja boję się,że mi nie wyjdą.Czy mogę prosić o szczegółową instrukcje wykonania witraży?Bardzo dziękuję
Tak, zwykłe cukierki landrynki. Ja dałam Nimm2, one w środku mają taki sok, ale też się nadają. Musisz je włożyć do woreczka do mrożenia i wałkiem rozbić na małe kawałeczki. Kawałkami cukierków wypełniasz puste luki w piernikach i pieczesz.
Potwierdzam, doskonałe. Nie dodałam kakao( bo mi się skończyło, a nie chciało mi się iść do sklepu) i też wyszły pyszne.Nie są zbyt twarde - ale też nie kruszą się przy lada dotknięciu. Najlepszy przepis jaki wypróbowałam. Polecam:)
Dzisiaj zrobiłam te pierniki, zrobiłam tylko lukier, mimo to wyszły cudnie. Skusiłam się na Twoje pierniki, gdyż już dwa Twoje przepisy wykorzystałam i nie zawiodłam się. Pięknie wyszły mi norymberskie pierniczki oraz kruche ciasteczka marmurkowe. Pozdrawiam