Kruche pierniczki

187 Komentarzy
Kruche pierniczki

Nasze ulubione świąteczne pierniczki kruche. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia. Pierniczki nadają się do jedzenia zaraz po upieczeniu, ale można je również przechować w zamkniętych puszkach bardzo długo, nawet do 4 miesięcy. Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się. Ciasto jest ciemne, dzięki sporej ilości kakao. Pierniczki idealnie nadają się jako dekoracja na choinkę. Można zrobić dodatkowo witraże z landrynek.

Składniki:

Ciasto piernikowe:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 300 g masła lub margaryny
  • 250 g cukru
  • 250 g płynnego miodu
  • 1 opakowanie przyprawy korzennej do piernika (= 3,5 – 4 łyżeczki)
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 3 żółtka
  • 4- 5 łyżek słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Lukier królewski:

  • 1 białko
  • ok. 150 g cukru pudru
  • 6 kropli soku z cytryny

Dodatkowo:

  • landrynki do zrobienia witraży* (opcjonalnie)
  • posypka cukrowa

Sposób przygotowania:

  1. Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon i kakao przełożyć do garnka. Podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę oczyszczoną rozpuścić w 2 łyżkach wody. Wmieszać do masy miodowej np. trzepaczką. Następnie wmieszać żółtka.
  3. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Połączyć z masą miodową i zagnieść ciasto. Na końcu dodać ok. 4- 5 łyżek śmietany tak, aby powstało jednolite ciasto.
  4. Ciasto można rozwałkować od razu. (Można je również wstawić do lodówki i rozwałkować później). Rozwałkować na posypanym mąką blacie nie za cienko, na ok. 5- 7 mm.
  5. Z ciasta wykrawać foremkami dowolne kształty i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Chcąc zrobić witraże, należy wyciąć pierniczki z otworami w środku. (Otwór na witraż najlepiej wyciąć już na blasze). Do środka nałożyć pokruszone landrynki**. (Landrynki przełożyć do woreczka do mrożenia i potłuc wałkiem).

2

  1. Jeśli pierniczki mają być zawieszone na choince, należy przed pieczeniem zrobić otworki wykałaczką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku, jedną blachę po drugiej, ok. 10 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia. (Szczególnie pierniczki z witrażami pozostawić do ostygnięcia na blasze, aby witraż zastygł lub po lekkim ostygnięciu zsunąć pierniczki razem z papierem na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Z podanego przepisu wychodzi 9 blach pierniczków).
  3. Przygotować lukier. Cukier puder przesiać. Do miski wlać białko. Dodać sok z cytryny i cukier puder. Miksować mikserem ręcznym ok. 10 minut na niskich obrotach, używając mieszadeł (nie ubijaków to piany), aby niepotrzebnie nie napowietrzać lukru. Lukier powinien być gładki i lśniący. (Ilość cukru pudru zależy od wielkości białka. Więcej informacji o lukrze czytaj tutaj: "Lukier królewski").
  4. Pierniczki polukrować i ewentualnie ozdobić posypką cukrową.
  5. Przechowywać najlepiej w szczelnych, metalowych puszkach.

Uwagi:

*Mogą być również cukierki nimm2. Są miękkie w środku, ale to nie szkodzi.

** Jeśli wycięte w środku kształty nie mają wąskich szczelin np. forma serduszko, to można w środek włożyć po prostu całą landrynkę. U mnie przy serduszkach się to sprawdziło. Sprawdźcie na kilku pierniczkach, bo można zaoszczędzić czas.

Jeśli pierniczki będą pieczone za długo i ściemnieją, będą wtedy gorzkie.

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość sztuk:

9 blach, ok. 140

Trudność Trudność: średnie
Koszt Koszt: średni
Kruche pierniczki Kruche pierniczki
Miałam usunąć to stare zdjęcie, ale jakoś nie mogę ;). Moje dzieciaczki były kiedyś takie malutkie. Moja najmłodsza córka jest już starsza od średniej, która jest na zdjęciu ;)Kruche pierniczki
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 11 miesięcy temu
    Pierniczki bardzo smaczne.  Piekę  z tego przepisu już kolejny rok i zawsze się sobie dziwię, że się tego podejmuje. Ciasto nie jest przyjemne w obróbce, mało plastyczne. Jeśli chodzi i witraże to w zeszłym roku zrobiłam z twardych landrynek i niestety okienka mi spłynęły, witraże się rozpuściły chyba pod wpływem wilgoci, skąpały na podłogę pod choinką. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna Bącal · 11 miesięcy temu
    Nie mam płynnego miodu - czy można go rozpuścić w kąpieli wodnej ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 11 miesięcy temu
      Tak, ale nie musi być kąpiel wodna. Można słoik lub naczynie z miodem włożyć do innego naczynia z ciepłą wodą i mieszać, aż się rozpuści.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ziemowit · 1 lat temu
    Super przepis dziękuję 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 1 lat temu
    Bardzo dobry, nieskomplikowany przepis! Dodałam trochę mniej cukru (200 zamiast 250g) i zrezygnowałam ze śmietanki żeby zmniejszyć ilość tłuszczu, wyszły bardzo dobre :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 1 lat temu
    Najbardziej badziewny przepis jaki wypróbowałam, nie polecam, ciasto się nie klei, zrobiłam krok po kroku, dramat 👎😡
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 lat temu
      Ja robiłam wg przepisu, ale dałam jogurtu zamiast śmietanki bo nie używamy jej, takie większe łyżki, może dlatego nie chciało się połączyć? U mnie leżało ciasto przez noc w chłodzie bo nie dałam rady od razu upiec. Wyszło super
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 lat temu
      A to moje polukrowane też z lukrem z tego przepisu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 1 lat temu
    Najlepsze! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Julia · 1 lat temu
    Czy surowe ciasto może być trzymane w lodówce około tydzień?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika · 1 lat temu
    Po wyjęciu z piekarnika pierniki są twarde jak kamień. Nie polecam...
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iza · 1 lat temu
      Dziwne bo moje w misce pod ściereczką leżały parę dni i są dość miękkie jak na kruche pierniczki, na pewno nie twarde.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 1 lat temu
    Czy z tego przepisu mogę zrobić pierniczki do choinki 3d?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 1 lat temu
    Dziękuję za przepis są przepyszne 🥰