Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.
Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.
Składniki:
- 2 ½ szklanki mleka (= 625 ml)
- 3 żółtka
- 1 szklanka cukru (= ok. 200 g)
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki mąki pszennej (dałam 35 g)
- 3 łyżki skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej (dałam 50 g)
- 300 g masła, temperatura pokojowa
- 250 g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
- 1 szklanka ajerkoniaku/ Advocaata (= 250 ml)
- ok. 500 g herbatników (64 sztuk)
Sposób przygotowania:
- Ugotować budyń: W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, mieszając co jakiś czas, aby cukier się rozpuścił. ½ szklanki mleka wymieszać dokładnie w miseczce z żółtkami i mąkami przy pomocy trzepaczki. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając trzepaczką, aby nie powstały grudki. Od zagotowania, gotować ok. 1 minuty ciągle mieszając, aż budyń zgęstnieje. Budyń ściągnąć z pieca i pozostawić do ostygnięcia. Przemieszać go krótko co jakiś czas, aby nie zrobił się kożuch. (Nie mieszać za długo, żeby budyniu nie rozrzedzić).
- Miękkie masło utrzeć mikserem na wysokich obrotach na jasną, kremową masę. Dalej miksując na średnich obrotach, dodawać stopniowo chłodny budyń. Następnie dolewać stopniowo ajerkoniak. Wyłączyć mikser i wmieszać szpatułką wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
- Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze powinna być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.
- Ciasto wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.
Uwaga:
- 1 szklanka= 250 ml
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas oczekiwania:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |