Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

72 Komentarzy
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.

Składniki:

Ciasto drożdżowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 30 g świeżych drożdży
  • 100 g cukru
  • 250 ml mleka
  • 70 g masła
  • szczypta soli
  • 1 jajko

Kruszonka:

  • 150 g mąki pszennej
  • 60 g cukru
  • 90 g masła

Dodatkowo:

  • ok. 1,6 kg śliwek
  • 2 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
  2. Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
  3. W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
  4. Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
  5. Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).

2

3

  1. Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
  2. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.

Kuchnia:

Niemiecka

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 24- 30

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 12 lat temu
    Jak dla mnie brakuje informacji, ze ciasto drożdżowe wyrabia się dłuuuugo, aż przestanie się kleić do rąk. Poza tym trzeba wyrabiając mocno je rozciągać, żeby "nałapało" się powietrza i wyrosło puszyste. Ja o tym dowiedziałam się już po upieczeniu tego ciasta. A to co mi wyszło, nie wyrosło za bardzo. Mimo wszystko było smaczne :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Iwona · 4 lat temu
      To bylo moje pierwsze w życiu ciasto drozdzowe i nie wyszlo. I kleilo sie do rąk. Zanim ulozylam na nim owoce wlozylam je jeszcze do piekarnika na program fermentacji 40°c ale i tak wyszla ciapa. Musze jeszcze raz spróbować.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    julka · 12 lat temu
    no to ja dzis sprobowalam zrobic te ciasto , czekam az sie upiecze i bedziemy z rodzinka konsumowac:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiesława · 12 lat temu
    Pyszne, proste do wykonania i mało czasochłonne ! Wyszło wspaniale i jest przepyszne!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marta · 12 lat temu
    pyszne!!! wlasnie wyjelam z pikarnika:P
    dalam polowe wiecej kruszonki ;)) dzieki za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ptysiek · 12 lat temu
    To ciasto chodziło za mną już od paru tygodni, tylko że ja nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego. Postanowiłam więc spróbować - i wyszło przepyszne :) Użyłam mniejszej formy i ciasto od spodu wyszło troszkę za grube, ale mimo wszystko wszyscy się skusili. Świetny przepis! :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirka · 12 lat temu
    Wlasnie wstawiam do piekarnika, wszystko tak jak na zdjeciach, moze troche za malo wyroslo ... ale zobaczymy po upieczniu, bo juz wyglada smakowicie !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 12 lat temu
    Przed chwilą wyjęłam z piekarnika, pyszne wyszło. Polecam przepis. :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Pauli · 12 lat temu
    Pol godziny temu wyjelam z piekarnika! :D Pyszne, proste do wykonania i malo czasochlonne! Pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    Powiem krótko lecz na temat....Ciasto wyszło przepyszne :)
    Rewelacja !!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    Mogłby ktos napisać jakiej balchy uzywaliscie do pieczenia tego ciacha? :) chodzi o wymiary :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Blacha ta największa z piekarnika, prostokątna wymiar w zależności od piekarnika ok. 30x40cm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Nina Anna · 12 lat temu
    Ja tez sie skusilam :) i wyszlo o dziwo. Perwszy raz robilam ciasto drozdzowe, myslalam ze to wyzsza szkola pieczenia ale udalo sie. A to dlatego ze moj maz narwal gdzies sliwek i szkoda mi bylo wyrzucic a sliwek u nas nikt nie je. Moglam tylko posypac wiecej cukru na sliwki bo jak dla mnie za kwasne. Latwy i dosc szybki przepis. Zapisze go sobie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    beata · 12 lat temu
    właśnie wsadziłam do piekarnika :):) już nie mogę się doczekać ....
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    Pyszne! Pieklam juz dwa razy i za kazdym razem wyszlo swietne. Za pierwszym razem nie mialam wystarczajaco sliwek :-? (wystarczylo ich na 3/4 blachy), wiec zuzylam lezakujace w lodowce papierowki. Ciasto wyszlo tak swietnie, ze kiedys na pewno wyprobuje je tylko z jablkami (tylko nie moga byc one soczyste). Bardzo dziekuje za swietny przepis! :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mariola · 12 lat temu
    Uwielbiam ciasta ze śliwkami,piękne drożdżowe też muszę je mieć,dobrze że w Lidlu kupiłam sporo śliwek w promocyjnej cenie więc jutro biorę się za pieczenie.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elaska · 12 lat temu
    Właśnie zrobiłam drugi raz ciasto z tego przepisu, właśnie się piecze. Za pierwszym razem robiłam chyba z półtorej godziny (pierwszy raz drożdżowe), dzisiaj już tylko pół godziny:) Wcześniej wszystkim smakowało, mam nadzieję że dzisiaj też. Pozdrawiam autorkę i dzięki za świetny przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Paula · 12 lat temu
    Asiu,dziś po raz kolejny piekę z Twojego przepisu,tym razem drożdżowe ze śliwką,mam nadzieję, że znów się uda:). Mam pytanie-jak otwieram Twoją stronę,to czasem pojawia się zdjęcie takich jakby obwarzanków z francuskiego ciasta z nadzieniem makowym. Czy jest tu gdzieś na nie przepis? Pozdrawiam gorąco.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Piotrek36 · 12 lat temu
    Witam
    Eksperymentowałem podczas gdy żona była w pracy, powiem krótko udało się i ciasto pyszne.Najgorsze jest to że mąka jest wszędzie na stole, pod stołem w całej kuchni i na mojej koszulce i kto teraz posprząta?
    Pozdrawiam gorąco
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 12 lat temu
    Ciasto pierwsza klasa! Bardzo szybko i łatwo się je robi. Smakuje tak, jak ciasto mojej babci :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 12 lat temu
    witam pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe i wyszło :) ja dałam mąkę pełnoziarnistą i dlatego jest mniej słodkie dla mojej rodziny jest pyszne jemy cieplutkie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 lat temu
    wygląda na dość pracochłonne, ale mimo wszystko się skuszę. :D