Przepis na zwyczajne ciasto drożdżowe ze śliwkami. Ciasto upiekłam na "styl" niemiecki (Zwetschgenkuchen lub Zwetschgendatschi), w którym ciasto drożdżowe rozłożone jest cienko na dużej blasze i pokryte śliwkami pokrojonymi na ćwiartki. Ciasto pieczone jest z kruszonką lub bez niej. W sprzedaży dominuje wersja bez kruszonki. Ja zrobiłam jednak z kruszonką, gdyż według mnie z kruszonką ciasto jest smaczniejsze.
Składniki:
Ciasto drożdżowe:
500 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
100 g cukru
250 ml mleka
70 g masła
szczypta soli
1 jajko
Kruszonka:
150 g mąki pszennej
60 g cukru
90 g masła
Dodatkowo:
ok. 1,6 kg śliwek
2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Pokruszone drożdże wymieszać z łyżką cukru, lekko ciepłym mlekiem i ok. 5 łyżkami mąki. Zaczyn przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
Resztę z 500 g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, jajko, szczyptę soli, miękkie masło i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 40- 60 minut, aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotować kruszonkę: W tym celu zagnieść wszystkie składniki na kruszonkę i gotową wstawić do lodówki.
Śliwki umyć, przekroić na pół i wypestkować. Połówki śliwek pociąć na ćwiartki. (Najlepiej nie przecinać do końca. Ćwiartki powinny pozostać złączone skórką. Nic się jednak nie stanie jak całkowicie je przetniemy ;))
Gdy ciasto wyrośnie, rozłożyć je na dużej blasze z piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Śliwki ułożyć na cieście. (Śliwki układamy bardziej na pionowo niż na leżąco i lekko odchylamy je do tyłu. Jeden rząd nachodzi na drugi).
Śliwki posypać cukrem, a następnie kruszonką.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół.
Jak dla mnie brakuje informacji, ze ciasto drożdżowe wyrabia się dłuuuugo, aż przestanie się kleić do rąk. Poza tym trzeba wyrabiając mocno je rozciągać, żeby "nałapało" się powietrza i wyrosło puszyste. Ja o tym dowiedziałam się już po upieczeniu tego ciasta. A to co mi wyszło, nie wyrosło za bardzo. Mimo wszystko było smaczne :)
To bylo moje pierwsze w życiu ciasto drozdzowe i nie wyszlo. I kleilo sie do rąk. Zanim ulozylam na nim owoce wlozylam je jeszcze do piekarnika na program fermentacji 40°c ale i tak wyszla ciapa. Musze jeszcze raz spróbować.
To ciasto chodziło za mną już od paru tygodni, tylko że ja nigdy nie robiłam ciasta drożdżowego. Postanowiłam więc spróbować - i wyszło przepyszne :) Użyłam mniejszej formy i ciasto od spodu wyszło troszkę za grube, ale mimo wszystko wszyscy się skusili. Świetny przepis! :)
Wlasnie wstawiam do piekarnika, wszystko tak jak na zdjeciach, moze troche za malo wyroslo ... ale zobaczymy po upieczniu, bo juz wyglada smakowicie !!!
Ja tez sie skusilam :) i wyszlo o dziwo. Perwszy raz robilam ciasto drozdzowe, myslalam ze to wyzsza szkola pieczenia ale udalo sie. A to dlatego ze moj maz narwal gdzies sliwek i szkoda mi bylo wyrzucic a sliwek u nas nikt nie je. Moglam tylko posypac wiecej cukru na sliwki bo jak dla mnie za kwasne. Latwy i dosc szybki przepis. Zapisze go sobie :)
Pyszne! Pieklam juz dwa razy i za kazdym razem wyszlo swietne. Za pierwszym razem nie mialam wystarczajaco sliwek :-? (wystarczylo ich na 3/4 blachy), wiec zuzylam lezakujace w lodowce papierowki. Ciasto wyszlo tak swietnie, ze kiedys na pewno wyprobuje je tylko z jablkami (tylko nie moga byc one soczyste). Bardzo dziekuje za swietny przepis! :D
Uwielbiam ciasta ze śliwkami,piękne drożdżowe też muszę je mieć,dobrze że w Lidlu kupiłam sporo śliwek w promocyjnej cenie więc jutro biorę się za pieczenie.
Właśnie zrobiłam drugi raz ciasto z tego przepisu, właśnie się piecze. Za pierwszym razem robiłam chyba z półtorej godziny (pierwszy raz drożdżowe), dzisiaj już tylko pół godziny:) Wcześniej wszystkim smakowało, mam nadzieję że dzisiaj też. Pozdrawiam autorkę i dzięki za świetny przepis!
Asiu,dziś po raz kolejny piekę z Twojego przepisu,tym razem drożdżowe ze śliwką,mam nadzieję, że znów się uda:). Mam pytanie-jak otwieram Twoją stronę,to czasem pojawia się zdjęcie takich jakby obwarzanków z francuskiego ciasta z nadzieniem makowym. Czy jest tu gdzieś na nie przepis? Pozdrawiam gorąco.
Witam
Eksperymentowałem podczas gdy żona była w pracy, powiem krótko udało się i ciasto pyszne.Najgorsze jest to że mąka jest wszędzie na stole, pod stołem w całej kuchni i na mojej koszulce i kto teraz posprząta?
Pozdrawiam gorąco
witam pierwszy raz piekłam ciasto drożdżowe i wyszło :) ja dałam mąkę pełnoziarnistą i dlatego jest mniej słodkie dla mojej rodziny jest pyszne jemy cieplutkie :)