Bezy z masą kawową

Z dzieciństwa pamiętam takie oto bezy przełożone maślaną masą kawową, które można było dostać w pobliskiej cukierni. Jeszcze ostatnio widziałam je w sprzedaży. Ponieważ były bardzo smaczne postanowiłam je odtworzyć w domu.

Zarówno bezy jak i masa są słodkie. Całość rozpływa się w ustach. Masa jest mocno kawowa. Bezy przełożone tą masą są stabilne i można je spokojnie przechować w lodówce ok. 2 dni.

Składniki na ok. 9- 10 sztuk:

Bezy:

  • 5 białek (u mnie z jajek M), najlepiej o temperaturze pokojowej
  • 250 g cukru, najlepiej drobnego cukru do wypieków
  • szczypta soli

Masa kawowa:

  • 200 g masła, temperatura pokojowa
  • 2 jajka (u mnie rozmiaru M)
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka kawy mielonej

Dodatkowo:

  • trochę kawy mielonej do posypania

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować bezy: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier.
  2. Gdy białka będą dobrze ubite i cukier się rozpuści, przełożyć masę do rękawa cukierniczego z dużą końcówką (użyłam końcówki w kształcie dużej gwiazdki) i wyciskać bezy o wielkości ok. 10x 6cm na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia, pozostawiając odstępy między bezami.
  3. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 100°C (termoobieg) lub 110°C (grzałka góra- dół) przez ok. 2 godziny, aż bezy będą dobrze wysuszone. (Piekę 2 blachy jednocześnie. Można piec na grzałce góra- dół lub termoobiegu. Przy ustawieniach piekarnika na grzałkę góra- dół w połowie pieczenia zamieniam blachy miejscami). Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i pozostawić bezy w piekarniku do ostygnięcia.
  4. Przygotować masę kawową: Łyżkę mielonej kawy wsypać do szklanki i zalać 20 ml wrzątku. Przykryć i pozostawić do ostygnięcia.
  5. Całe jajka i cukier ubić mikserem na parze. (O ubijaniu na parze czytaj w uwagach). Ubijać ok. 5 minut, aż masa stanie się jasna, gęsta i puszysta. Następnie garnek z masą jajeczną ściągnąć z pieca i dalej ubijając całkowicie ją ostudzić. Osobno utrzeć miękkie masło na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać stopniowo ostudzoną masę jajeczną. Na końcu dodać małymi porcjami kawę razem ze zmielonymi ziarenkami tzw. fusami. (Miksuję cały czas na najwyższych obrotach).

2

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z ozdobną tylką i wycisnąć masę na połowę bez.

3

  1. Skleić z pozostałymi bezami. Posypać z góry mieloną kawą.
  2. Przechowywać w lodówce.

Uwaga:

  • Chcąc przygotować masę jajeczną w kąpieli wodnej należy wybrać dwa garnki, gdzie garnek mniejszy po nałożeniu na większy będzie się na nim dobrze utrzymywał. Do większego garnka należy wlać trochę wody (tyle, aby po nałożeniu na niego mniejszego garnka, woda nie dotykała jego dna). W mniejszym garnku umieścić jajka i cukier. Garnek z wodą należy zagotować. Gdy woda zacznie się gotować, ustawić moc palnika na niską i nałożyć mniejszy garnek. Ubijać jajka z cukrem mikserem ręcznym na najwyższych obrotach ok. 5 minut. Masa jajeczna urośnie i będzie bardzo puszysta. Przepis na taką masę ze zdjęciami możecie zobaczyć tutaj: "Masa maślana".
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Czas oczekiwania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 10

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: niski
Bezy z masą kawową Bezy z masą kawową