Gwiazdki z marmoladą

Kruche ciasteczka maślane z marmoladą o smaku owocowym w środku.

Składniki na ok. 45 ciasteczek:

  • 140 g masła, temperatura pokojowa
  • 50 g cukru pudru
  • 1 ½ łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 jajko (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 200 g mąki pszennej
  • szczypta soli
  • kilka łyżeczek twardej marmolady (użyłam wieloowocowej)

Sposób przygotowania:

  1. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym mikserem na najwyższych obrotach przez ok. 8 minut na jasną, kremową masę. Dalej miksując na najwyższych obrotach dodać jajko i zmiksować przez ok. 1- 2 minuty. Następnie dodać mąkę ze szczyptą soli i zmiksować na gładką masę.

2

  1. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki lub do maszynki do ciastek. (Ciasto jest dość gęste i do wyciskania nie nadają się małe końcówki, ani jednorazowe rękawy cukiernicze, ponieważ pękają).

5

  1. Na 2 blachy wyłożone papierem do pieczenia wyciskać w odstępach gwiazdki.
  2. W środku ciasteczek zrobić palcem wgłębienie.

 3

  1. Do środka nałożyć marmoladę. Piec, jedną blachę po drugiej, w nagrzanym piekarniku ok. 12- 15 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasteczka lekko się zarumienią. Pozostawić do ostygnięcia.

4

  1. Gotowe ciasteczka można przechowywać w zamkniętej puszce co najmniej przez 2 tygodnie.
Kuchnia

Kuchnia:

Polska

Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba sztuk:

ok. 45

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Gwiazdki z marmoladą