Sernik krówkowy

Pyszny, kremowy sernik z dużą ilością krówek. Jeśli lubicie masę krówkową, karmel lub cukierki krówki to ten sernik jest dla Was. Jest słodki i mocno krówkowy. Taki jaki chciałam.

W wersji bezglutenowej należy zastąpić mąkę pszenną, uniwersalną mąką bezglutenową i upewnić się, że wybrany budyń, proszek do pieczenia i cukierki są bezglutenowe.

Składniki na tortownicę o śr. 26 cm:

Ciasto kruche:

  • 125 g masła (lub margaryny), zimnego
  • 60 g cukru
  • 10 g kakao
  • 190 g mąki pszennej
  • 1 jajko (rozmiar M), zimne
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 750 g twarogu z wiaderka, twarogu półtłustego dwukrotnie zmielonego lub quarku (u mnie Quark 20%), temperatura pokojowa
  • 100 g cukru
  • 500 g cukierków krówek
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru (ok. 37- 40g)
  • 250 ml mleka

Do dekoracji:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Odstawić na bok.
  2. Przygotować ciasto kruche: Z mąki, masła (pokrojonego na małe kawałki), cukru, kakao, jajka i proszku do pieczenia zagnieść jednolite ciasto ręką lub robotem kuchennym. Z ciasta uformować kulę, lekko ją spłaszczyć i owinąć w folię spożywczą. Wstawić do lodówki na ok. 60 minut.
  3. Ciasto wykleić w tortownicy, wyklejając dno i bok tortownicy mniej więcej do połowy jej wysokości. Tortownicę z ciastem wstawić do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2

  1. Przygotować masę serową: Krówki posiekać na małe kawałki. 400g krówek przełożyć do garnka i zalać mlekiem. Resztę krówek odstawić na bok.
  2. Garnek z krówkami i mlekiem postawić na piecu. Całość podgrzewać, ciągle mieszając, aż do całkowitego rozpuszczenia się cukierków. Pozostawić do ostygnięcia.

3

  1. W miseczce wymieszać cukier z budyniem w proszku, najlepiej trzepaczką, aby rozbić ewentualne grudki.
  2. Do misy miksera przełożyć twaróg, cukier z budyniem i jajka i zmiksować na gładką masę, tylko do momentu połączenia się składników. Następnie, dalej miksując na średnich obrotach, wlewać cienkim strumieniem ostudzone mleko krówkowe, miksując krótko, tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką pozostałe kawałki krówek.

4

  1. Masę wylać do tortownicy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 55- 60 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Jeśli ciasto podczas pieczenia za szybko się zrumieni, można przykryć je z góry folią aluminiową).

5

  1. Sernik studzić przy lekko uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.
  2. Brzeg sernika można oprószyć kakao.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Sernik krówkowy Sernik krówkowy