Tort z masą cukrową

138 Komentarzy

tort z masą cukrową

Tort jest zrobiony z biszkoptu kakaowego i przełożony masą serową z bananami. Cały tort obłożony jest masą czekoladową i cukrową. W masie serowej nie ma dużo cukru, aby w połączeniu z masą cukrową i masą czekoladową, tort nie był za słodki. Masa cukrowa została wykonana według przepisu: „Masa cukrowa”, a sposób wykonania róż z masy cukrowej znajdziecie tutaj: „Róże z masy cukrowej”.

Składniki:
Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 140g cukru
  • 60g mąki pszennej
  • 60g mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 4 banany
  • 500g twarożku śmietankowego lub twarogu zmielonego z wiaderka
  • 400g słodkiej śmietany 30- 36%
  • 3 śmietan- fix
  • 1- 2 łyżki cukru
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego

Masa czekoladowa:

  • 100g czekolady gorzkiej lub mlecznej
  • 150g masła

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować biszkopt. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać (lub zmiksować mikserem na niskich obrotach). Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26cm, wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C. Biszkopt po upieczeniu ostudzić.
  2. Biszkopt przeciąć na pół tak, aby powstały 2 krążki.
  3. Twaróg utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Osobno ubić śmietanę na sztywno ze śmietan- fixami. Śmietanę wmieszać delikatnie do sera.
  4. Dolny krążek biszkoptu ułożyć na paterze i zacisnąć wokół niego obręcz do tortu (lub przełożyć do tortownicy).
  5. Banany obrać, przekroić wzdłuż i ułożyć na biszkopcie. Na banany wyłożyć masę serową i przykryć drugim krążkiem. Tort wstawić do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
  6. Przygotować masę czekoladową. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladę pozostawić, aby ostygła (ale musi być jeszcze płynna). Miękkie masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodać stopniowo czekoladę. Masą obłożyć wierzch i boki tortu. Tort wstawić do lodówki, aby masa zastygła.
  7. Przygotować masę cukrową. Obłożyć nią tort, a z reszty masy zrobić dekorację.

Smacznego.

tort z masą cukrową

tort z masą cukrową

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelinka J · 4 lat temu
    Witam ,czy moge uzyc gotowej masy cukrowej ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    xxx · 7 lat temu
    Zamiast śmietany- fix chcę dodać żelatyny.Ile żelatyny muszę dodać?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Bożena · 7 lat temu
    Witam, na jaką wysokość mniej więcej powinien wyrosnąć biszkopt z podanych składników? Bo mój jest jakiś taki bardzo niski, na zdjeciach w torcie wygląda na dość wysoki... Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewelina · 8 lat temu
    mam pytanie czy krem czekoladowy wystarczy pod masę cukrową czy lepiej zrobić masę maślaną? (żeby się dobrze przykleiła)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 7 lat temu
      Jaki krem czekoladowy? Masz na myśli gotowy krem typu Nutella? Jeśli tak, to może być pod masę cukrową.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 9 lat temu
    Tort jest świetny. Bardzo smaczny i szybko się go robi. Mój pierwszy tort z masą cukrową. Masa z bananami jest pyszna. polecam każdemu. pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Karolino[/b] polecam zrobić lukier z cukru pudru i białka.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Witam. Chciałabym przykleić do masy cukrowej cukierki w stylu M&m's. Czym mogę to zrobić żeby się nie odkleily. (Cukierki mają być przyklejone tylko u góry). Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] tak, pasuje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    Witam mam pytanie czy do tortu z masa śmietaniowa pasuje połączenie dżemu z czarnej porzeczki(na biszkopt), świeżych malin i brzoskwini z puszki? Czy poleciła by Pani cos innego?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Magdo[/b] beza będzie się rozpuszczać od kremu śmietanowego. Beza plus śmietana nadaje się ale do podania od razu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 9 lat temu
    witam Pani Joasiu chciałam zrobić tort na chrzciny córki i w sobotę będę go ozdabiac... Moje pytanie jest takie czy mogę położyć miedzy krem smietanowy beze (w sobotę a chrzciny w niedziele)czy nic się z nia nie stanie? Jak ułożyć banany lub inne większe owoce zeby efektywnie się prezentowaly po przecieciu
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Karolino[/b] możesz zrobić poncz, jeśli chcesz. Masa serowa jest wilgotna, więc ja poncz pominęłam, ale można oczywiście biszkopt dodatkowo nasączyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karolina · 9 lat temu
    Witam serdecznie. Nie trzeba nasączać niczym biszkoptu? Tort nie jest za suchy bez namaczania? Dziękuję za odpowiedź :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 9 lat temu
    Uwielbiam Pani przepis zrobiłam juz z tego przepisu z 10tortow i każdy konsument sie zachwycał ;) dziekuje
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Marto[/b] nie będzie prześwitywać.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta Paron · 9 lat temu
    Witam ponownie,czy polewa czekoladowa zmiksowana z masłem nie bedzie prześwitywać(przebijać) się swoim ciemnym kolorem jeżeli bede chciala nałozyc na to biala mase cukrowa?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 9 lat temu
    Dziekuje pieknie , wlasnie robie tort z okazji rocznicy slubu, i dalam jedo zoltko, w kazdm razie biszkopt sie przypalil, ale trudno dzialam od nowa :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Lidka[/b] to drugie, czyli należy dodać wszystkie żółtka, po kolei po jednym 8)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lidka · 9 lat temu
    Witam, mam pytanie, tam gdzie pani napisala Na końcu dodać po jednym żółtku. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao. " to dac jedno zoltko czy wszystkie zoltka po jednym dodawac ?? dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 9 lat temu
    [b]Marto[/b] kremówka z mascarpone nie nadaje się pod masę cukrową. Masa może się rozpuścić. Pod masę cukrową zaleca się masę na bazie masła. Może być również krem orzechowo- czekoladowy typu nutella. Polewa czekoladowa myślę, że też. Jak przyczepić ozdoby z masy cukrowej pisałam w artykule: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy-dekoracje-z-masy/295-masa-cukrowa-lukier-plastyczny"]Kliknij na ten link[/url] w punkcie 8. Jeśli po pokryciu tortu masą cukrową od razu chcesz ułożyć na nim świeżo przygotowane ozdoby to możesz je po prostu tylko na nim położyć i lekko je docisnąć. Masa ma wtedy konsystencję jak plastelina.