Piernik staropolski

228 Komentarzy
Piernik staropolski

Szukając przepisu na prawdziwy piernik, natrafiłam właśnie na piernik staropolski. Czytałam o nim mnóstwo pozytywnych opinii, więc postanowiłam go upiec. Jest to idealny wypiek na święta Bożego Narodzenia.

Piernik jest bardzo smaczny, klasyczny, wymagający leżakowania, nie jest wilgotny, jest zbity jak prawdziwy piernik i jest miękki, ale nie puszysty. Najczęściej jest przekładany powidłami, marcepanem lub masami. Wymaga przygotowania co najmniej miesiąc przed świętami, dlatego już czas się za niego zabrać. Ciasto wymaga leżakowania 3- 4 tygodni, a upieczone placki 7- 10 dni. Placki przełożyłam na 2 dni przed spożyciem, aby ciasto dobrze się skleiło i przeszło smakiem. Pierwszą warstwę przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą, a drugą marcepanem i dżemem z owoców leśnych. Dżem dodałam dla lepszego sklejenia się warstw.

Składniki na 3 pierniki:

Ciasto:

  • ½ litra miodu
  • 2 niepełne szklanki cukru (u mnie 280 g)
  • 250 g masła (lub margaryny)
  • 1 kg + 1 szklanka mąki tortowej (u mnie 1150 g zwykłej pszennej)
  • 3 jajka (rozmiar M)
  • 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • szczypta soli
  • 2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika (ja dodaję ok. 80g)
  • bakalie (u mnie 1 szklanka posiekanych orzechów i ½ szklanki rodzynek)

Dodatkowo:

  • ok. 600 g powideł śliwkowych
  • 150 g czekolady gorzkiej
  • 400 g masy marcepanowej
  • ok. 400 g dżemu (u mnie dżem z owoców leśnych)
  • polewa czekoladowa (dowolna, u mnie rozpuszczone w kąpieli wodnej 200 g czekolady gorzkiej z ok. 100 g masła)

Sposób przygotowania:

  1. Miód, cukier i masło podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę wymieszać z zimnym mlekiem.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę z mlekiem. Ciasto zagnieść na jednolitą masę. Pod koniec wyrabiania dodać bakalie.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie (lub nawet na 6 tygodni).
  5. Po tym czasie upiec ciasto w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. Czas pieczenia zależy od formy, w której pieczemy ciasto. (Według mnie, najlepiej jest podzielić ciasto na 3 części i upiec 3 jednakowe placki tak, aby uzyskać 3 równe warstwy piernika. Piekłam jeden placek po drugim w formie prostokątnej wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach ok. 35 x 24cm, ok. 25 minut jeden placek. Można oczywiście użyć dowolną formę do pieczenia. Ciasta nie powinno być jednak więcej niż 5 cm, gdyż ciasto podczas pieczenia sporo urośnie. Ciasto po upieczeniu ma być zarumienione, najlepiej jest też sprawdzić ciasto patyczkiem). Po upieczeniu ciasto pozostawić do ostygnięcia. Zimne placki owinąć w ściereczkę i odstawić na kolejne 7-10 dni, aby ciasto zmiękło.
  6. Po tym czasie placki można dowolnie przełożyć. (Ja przełożyłam placki po 7 dniach i pozostawiłam ciasto jeszcze na 2 dni).
  7. Pierwszą warstwę ciasta przełożyłam powidłami śliwkowymi z czekoladą. W tym celu należy podgrzać powidła w garnku na niskiej mocy palnika razem z posiekaną na małe kawałki czekoladą, ciągle mieszając, aż czekolada się rozpuści. Gorące powidła wyłożyć na pierwszy placek i przykryć drugim plackiem.
  8. Masę marcepanową rozwałkować na prostokąt wielkości placka. Dżem lekko pogrzać, aby zrobił się lekko płynny. Drugi placek posmarować połową dżemu, na dżem wyłożyć marcepan i przykryć ostatnim plackiem wysmarowanych od spodu resztą dżemu (tak, że marcepan sklei się od spodu i góry z dżemem). Przełożone ciasto docisnąć (obciążyć), owinąć w ściereczkę i pozostawić na 2 dni w chłodnym miejscu.
  9. Po 2 dniach ciasto pokroić w poprzek dłuższego boku na 3 równe części tak, aby powstały 3 pierniki.

2

  1. Pierniki polać polewą czekoladową. Przechowywać w chłodnym miejscu.

Źródło: Przepis pochodzi ze strony Wielkie Żarcie.

Kuchnia:

Polska

Ilość porcji

Liczba:

3 pierniki o wymiarach ok. 11x 23cm

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Piernik staropolski Piernik staropolski Piernik staropolski
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    otylia · 9 lat temu
    Dziś zaczynamy !!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    monika · 10 lat temu
    Piekę ten piernik od kilku lat, jest rewelacyjny. W tym roku po raz 1-szy placki (mimo nakłucia przed pieczeniem) wyrosły jak karpatka. Z czym to może być związane? Pozdrawiam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Anka_pol · 5 lat temu
      Proszę o radę jak piec piernik aby był równy na całej powierzchni. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ewelina · 10 lat temu
    Gdzie przetrzymywac upieczone placki w cieplym miejscu czy w zimnym? Dziekuje za odpowiedz
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Grażyna · 10 lat temu
    Witam, chciałam się zapytać, czy jak ciasto jest gęste, to po kilku tygodniach leżakowania nie będzie zbyt twarde do pieczenia?
    Dziękuje z góry za odpowiedź i pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Hela · 10 lat temu
    Witam. Piernik jest wspaniały. Gdy zrobiłam go pierwszy raz musiałam obiecać, że będę go robić na każde święta :-)
    Wyszedł idealny i w tym roku będę musiała chyba przygotować podwójną porcję, bo za szybko znika ;-)
    Polecam!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 10 lat temu
    Robię ten piernik już drugi raz na święta. Przepis jest świetny, a smak piernika niebo w gębie :) Polecam !!!!!!!!!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    emilia · 11 lat temu
    Najlepszy piernik jaki w życiu jadlam, polecam, u mnie gości na stole co 6 tygodni :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wanda · 11 lat temu
    Moja mama piekła podobny piernik ponad 40 lat temu!Leżakował również ponad 3 tyg..Piekła go co najmniej tydzień przed świętami i przekładała go zwyczajną marmoladą wieloowocową ciętą z bloka.Nie było w nim bakali.Lukrowała go.Był przepyszny!!! Normalnie rozpływał się w ustach!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jacek · 11 lat temu
    Witam!
    "2 lub 3 opakowania przyprawy do piernika" to dość nieprecyzyjna miara :)
    Ile gram przyprawy??
    Pozdr
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Właśnie jest rozbieżność, bo to zależy od firmy. Spotkałam się z opakowaniami 20g i 40g. Dlatego polecam użyć 60- 80g przyprawy. Ja wzięłam 2 opakowania po 40g, czyli łącznie 80g ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monia · 11 lat temu
    Droga Joanno,
    czy masz sprawdzony sposób na upieczenie równych placków? Mój piernik wyszedł gruby po środku i cienki na brzegach, nie wiem czy nierówno rozłożyłam ciasto czy jest może jakiś sposób jak uniknąć tego typu niespodzianek? Takie różne pod względem grubości placki trudno jest przełożyć...
    Będę wdzięczna za poradę.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 11 lat temu
    Mam pytanie czy pierniki po upieczeniu są twarde czy miękkie?
    U mnie miękkie.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Najczęściej ciasto jak ostygnie jest twarde, ale jak jest miękkie to tylko się cieszyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 11 lat temu
    witam:-)czy moge upiec ten piernik w brytwankach keksowych i nie przekładać goi czy nie będzie wtedy za twardy?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ivona · 11 lat temu
    Zrobiłam, kilka tygodni temu, i dziś piekę, bardzo proszę o inf. na jaką grubość rozwałkować ciasto. W przepisie Pani napisała, że do 5 cm. czy nie za grubo?
    Jestem w lekkim stresie, bo też wydaje mi się za słodkie, ale może po upieczeniu będzie ok.
    Dziekuję za inspiracje kulinarne
    Ivona
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Jeśli masz formę o podobnych wymiarach do mojej lub trochę większą to podziel ciasto na 3 części i upiec 3 placki. Możesz również rozwałkować ciasto na grubość ok. 0,5cm i przyciąć do wymiarów dowolnej formy. 5cm to jest max. ilość ciasta jaką można nałożyć do formy. Wtedy upieczony piernik należy przekroić. Aby uniknąć przekrawania dobrze jest upiec 3 placki oddzielnie, wtedy każdy powinnien być rozwałkowany na 5mm.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Daria · 11 lat temu
    Proszę mi powiedzieć cóż robić! Upiekłam 3 placki i teraz nie wiem co z nimi zrobić. Owinąć w ściereczkę i zostawić, ale gdzie? Znowu do lodówki czy po prostu do chłodnego miejsca (np spiżarnia)?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGUŚ · 11 lat temu
    Dziękuje za odpowiedz ,uspokoiłaś mnie bo dodałam własnie prawdziwy lipowy,gdzieś usłyszałam ze sztuczny lepszy stąd moje pytanie .Martwię się tylko bo troszkę spózniona jestem gdyż dopiero dziś zrobiłam ciasto :-/ Czy mam szanse zdążyć do swiąt ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    AGUŚ · 11 lat temu
    czy ma znaczenie jaki miód dodam ,sztuczny czy prawdziwy ?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Najlepiej prawdziwy, dowolny, ale sztuczny też może być ;) . Najlepiej o łagodnym smaku np. wielokwiatowy, akacjowy, lipowy.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ewa · 11 lat temu
    Jak połączyłam produkty to okazało się, że cukier się dokładnie nie rozpuścił, czy to znaczy, że po upieczeniu będzie wyczuwalny?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 11 lat temu
    Moje ciasto bardzo się lepi. Czy tak ma być?
    Mam nadzieje że wyjdzie. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 lat temu
    Pol litra miodu to ile gram? Ja kupuje miod i na sloiczku podana jest ilosc w gramach nie w mililitrach.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 lat temu
      Odmierz miarką, albo czymś co ma pojemność 1/2 litra np. 2 szklanki o pojemności 250ml ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 11 lat temu
    A czy to ciasto nadaje się też na pierniczki? Tzn. czy da się je rozwałkować i wycinać z niego pierniczki foremkami?