Stefanka

88 Komentarzy
Stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do "Miodownika z masą budyniową" zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500 ml mleka
  • 4 lekko kopiate łyżki kaszy manny (ok. 65 g)
  • 100 g cukru
  • 200 g masła, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Dodatkowo:

  • ok. 450 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Dodać ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę grysikową: Mleko wlać do garnka. Wsypać kaszę mannę i cukier. Zagotować, mieszając. Od zagotowania, gotować dalej, aż masa zgęstnieje, i będzie miała konsystencję jak budyń. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić odkryte do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).

Po lewej grysik po ugotowaniu, po prawej po ostygnięciu:

3

  1. Miękkie masło utrzeć na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce chłodnego grysiku.
  2. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.

4

  1. Przygotować polewę czekoladową: Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać przesiane kakao, przesiany cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
  2. Polać ciasto polewą czekoladową.
  3. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Stefanka Stefanka Stefanka
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 miesięcy temu
    Ile można trzymać to ciasto w lodówce zanim trzeba je wyrzucić? Wytrzyma 5 dni? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Dorotka · 11 miesięcy temu
    Ciasto mega pyszne.Po wyjęciu z lodówki musi trochę odstać aby go jeść.Bo jest zwyczajnie za twarde.Wiadomo lodówka robi swoje 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Robiłam to ciasto wczoraj. Wszystko wyszło super. Ciasto trzeba wałkować na papierze do pieczenia. Wtedy wychodzi idealne. Masa również jest super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 1 lat temu
    Czy masa wyjdzie również z mleka roślinnego ? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Alicja · 1 lat temu
    Ciasto pyszne, polecam masę zrobić z 1,5 składników. 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Adriana · 1 lat temu
      To jaka ilość składników do masy byłaby odpowiednia? Będę pierwszy raz robic i czytam komentarze żeby wiedzieć co jest polecane by wszystko dobrze wyszlo. Pozdrawiam serdecznie 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Lucy · 2 lat temu
    Blaty pieczemy 2 dni wcześniej i odstawiamy a po tym czasie przekładamy czy całe gotowe ciasto robimy i zostawiamy na dwa dni ? 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 2 lat temu
      To drugie. Całe ciasto najlepiej odstawić, aby blaty zmiękły od masy.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Lucy · 1 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź ☺️ będę robić na święta 🙂 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 2 lat temu
    Robię 3 raz z tego przepisu i wszystko wychodzi. Pyszny placek i przepis super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Wiola · 2 lat temu
    Super ciasto :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Sylwia · 2 lat temu
    Panie.... Nie wiem jak to robicie ale ja która. Wcale nie piecze bo nie wychodzą mi ciasta.Postanowiłam to właśnie zrobić, nic mi się nie kleiło😁😅
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 2 lat temu
    Blaty sa bardzo dobre. Jest jednak za duzo cukru w masie i jest jej za malo. Powinno byc 2 razy wiecej.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 2 lat temu
    ciasto bardzo lepiące, ciężko cos z nim zrobic. ponadto krem grysikowy dwa razy mi się zwarzył i nie wiem co teraz mam zrobić z plackami;/
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Wioleta · 2 lat temu
      Zrob troszke inaczej. Ja zawszec gotuje mleko z cukrami i kostka masla do tego wsypuje kasze i gotuje do konsystencji budyniu . Na placki nakladam po wystudzeniu masy :)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Agnes · 2 lat temu
      Wszystkie skladniki powinny byc w temperaturze pokojowej a zwlaszcza maslo
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Darek · 2 lat temu
      Masa grysikowa się warzy bo za mocno mieszasz i się grzeje i woda z masła wychodzi; trzeba delikatnie mieszać. Można też użyć masła klarowanego.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 3 lat temu
    Wspaniałe, jak każdy Pani przepis 🧡 Dziękuję ☺️
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Pyszne ale bardzo klei się przy rozprowadzaniu na blaszce
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      zdzisia · 2 lat temu
      ja układam na( wymierzony)papier rozciągam recznie ,później przyrywsm drugim papierem do pieczenia i delikatnie wałkuję..układam na blaszce i docinam....szybko i sprawnie,jeden sie piecze a ja przygotowuję drugi placek .Po upieczeniu 1 blatu od razu nakładam drugi na girącą blaszkę...wtedy fajnie się rozprowadza i tak nastepny
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anita · 3 lat temu
    Czy ktoś robił bez jajka? Ma szansę wyjść?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 3 lat temu
    Czy miód gryczany bedzie się nadawał do tego ciasta?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 3 lat temu
    Czy ze sztucznym miodem również wyjdzie ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magdalena6 · 3 lat temu
    Witam, robiłam ciasto wiele razy jest przepyszne! Dzisiaj przez pomyłkę zrobiła dwa blaty zamiast 3🤦‍♀️ proszę o radę czy czy biedzie się dobrze kroić?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Zrób jeszcze poncz z czarnej herbaty i soku z cytryny (na szklankę herbaty 1- 2 łyżeczki soku z cytryny) i je nasącz. Mam nadzieję, że to pomoże.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Jo · 3 lat temu
    Bardzo fatalnie się wyklejalo formę ciastem. Ciasto przyklejalo się do rak. Dobre w smaku ale fatalne do zrobienia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Ess · 1 lat temu
      Ja delimatnie obsypuję palce mąką. To pomaga.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Zosia · 3 lat temu
    Trzeci placek w piekarniku siedzi, ulubione ciacho moje i mojego dziecka. W zasadzie mój 15latek nie jada żadnych ciast...o prócz tego.Ma sentyment- babcia często na święta je piecze.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Takie ciasto robiła zawsze moja babcia. Uwielbiałam je, ale zawsze myślałam, że jest bardzo skomplikowane do zrobienia.Tęsknota za babcinymi wypiekami sprawiła, że w końcu postanowiłam je upiec. Ciasto wyszło znakomite. Wszystkim smakowało. Pycha!