Tort czekoladowo- orzechowy z czekoladkami Toffifee. Cienkie krążki czekoladowo- orzechowe przełożone są wspaniałym kremem Toffifee i bitą śmietaną. Tort jest pyszny, sycący, a do tego całkowicie bezglutenowy.
Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową.
W wersji bezglutenowej proszę upewnić się, że wszystkie produkty są bezglutenowe.
Przygotować ciasto. 100g czekolady posiekać drobno. Wymieszać z 100g zmielonych orzechów i 1 łyżeczką proszku do pieczenia. Odstawić na bok.
80g masła (lub margaryny) utrzeć z 80g cukru na puszystą masę. W 4 jajkach oddzielić żółtka od białek. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo po jednym żółtku. (Każde żółtko miksować co najmniej 1 min.). Dodać 2 łyżki mleka. Wmieszać czekoladę z orzechami.
Osobno ubić 4 białka na sztywno i wmieszać delikatnie szpatułką do utartej masy.
Ciasto przełożyć do tortownicy (o średnicy 26cm) wyłożonej papierem do pieczenia. (Najpierw nałożyć papier na spód tortownicy i następnie zacisnąć obręcz. Wystający papier obciąć).
Piec w nagrzanym piekarniku około 30 min. w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia.
W ten sam sposób przygotować drugie ciasto.
Ostygnięte ciasta przekroić na pół tak, że powstaną łącznie 4 krążki. (Ciasta są dość niskie i należy je ostrożnie przekrawać).
Przygotować bitą śmietanę. 500g słodkiej śmietany ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 1 łyżkę cukru pudru.
Pierwszy krążek ciasta ułożyć na paterze. Rozsmarować połowę kremu Toffifee. Na krem wyłożyć 1/3 bitej śmietany. (Uwaga: Krem musi być zimny zanim nałożymy na niego bitą śmietanę). Przykryć drugim krążkiem i rozsmarować resztę kremu Toffifee. Wyłożyć połowę z pozostałej śmietany. Przykryć trzecim krążkiem. Wyłożyć resztę bitej śmietany i przykryć czwartym krążkiem. Tort wstawić do lodówki.
Ubić 400g słodkiej śmietany na sztywno. Pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru pudru i 2 łyżki kakao. Brzeg i górę tortu posmarować kakaową bitą śmietaną. Resztę kakaowej śmietany przełożyć do szprycy. Górę tortu posypać kakao i udekorować kakaową bitą śmietaną i czekoladkami Toffifee. (Uwaga: Czekoladki ułożyć na torcie przed podaniem. W przeciwnym wypadku karmel z czekoladek będzie się powoli roztapiał- reakcja ze śmietaną).
proszę o poradę co zrobiłam źle?większość czekolady spłynęła na dół ciasta przez co przykleiło się do papieru.i środek był surowy po przecięciu. Proszę powiedzieć gdzie błąd popełniłam?nie chcę się poddać.
Trudno tak ocenić. Jeśli masa nie utrzymała czekolady, to jakby była za mało ubita, za mało puszysta. Ciasto po upieczeniu nie może być surowe w środku, ale ono jest takie mocno wilgotne.
Możesz zrobić bardziej stabilne ciasto dodając więcej zmielonych orzechów laskowych. Zobacz w tym serniku jest spód zrobiony właśnie z tego ciasta tylko, aby było stabilniejsze dodałam 2 razy więcej orzechów: [url="http://www.domowe-wypieki.pl/przepisy/ciasta/628-sernik-na-orzechowo-czekoladowym-ciescie"]Sernik na orzechowo- czekoladowym cieście[/url]
Tu w tym torcie specjalnie dodałam mniej orzechów, aby blaty były delikatniejsze. Jeśli jednak ponownie Ci nie wyjdzie to możesz dodać jeszcze zmielonych orzechów.
ie. Najpierw ciasto smarujesz kremem toffifee, a na niego wykładasz ubitą śmietanę. Tort składa się z następujących warstw: ciasto, krem toffifee, bita śmietana i znowu ciasto itd.
Czy pytasz o przygotowanie samego kremu? W tym przypadku to roztapiasz wszystko razem: posiekane czekoladki, masło i śmietanę.
Tort jest przepyszny, robiłam na urodziny mamy. Tylko trzeba pamiętać, żeby zrobić go dzień wcześniej, bo musi postać w lodówce. Im dłużej stoi, tym staje się lepszy. Polecam, mimo że jest dość drogi i praco- i czasochłonny.
PS: 50 g WODY to 50 ml. Tylko wody.
Tort wygląda pysznie. Mam pytanie, czy utrzyma on masę cukrową? Chciałabym zrobić tort 2 piętrowy, ozdobiony w całości masą cukrową i ozdobami. Szukam tortu bezglutenowego, który to utrzyma. Z góry dziękuję za podpowiedź i pozdrawiam
Tort jest bardzo delikatny, przełożony bitą śmietaną. Nie nadaje się na tort piętrowy.
Sam tort możesz pokryć masą cukrową pod warunkiem, że zrezygnujesz z bitej śmietany do obłożenia tortu, a użyjesz masy na bazie masła.
Witam. Mam w planie zrobić ten tort ale na zwykłym biszkopcie i z masą mascarpone na bokach i górze tortu. Będzie to do siebie pasowało? Proszę o radę bo chciałabym zmniejszyć ilość bitej śmietany. Pozdrawiam.
Robiłam ten tort i jest mega pyszny :)
Popełniłam jednak mały błąd- do kremu toffifee dodałam za dużo śmietany i rozpłynął się.
Ile to jest 50g śmietany w ml ?
50g śmietany to nie jest 50ml....
To tak jakbyś chciał napełnić kubeczek ołowiem i pierzem i twierdziłbyś, że kubeczek ołowiu waży tle samo co ten pełen pierza...
1g to nie 1ml, ale przybliżenie takie można przyjąć dla płynów. (Nie porównujmy ołowiu i piórek :o). Jeśli ktoś użyje 50ml śmietany to też będzie dobrze. 50g płynnej, słodkiej śmietany to ok. 42ml, więc różnica minimalna. Ja jak zwykle polecam trzymanie się przepisu i odważanie składników na wadze, jeśli tego wymaga przepis.
Wygląda wspaniale!
Toffifee uwielbia cała moja rodzinka :)
Chętnie go upiekę, tylko przerażona jestem tym, że nie ma w cieście mąki! Naprawdę się uda? Nigdy tak nie piekłam..