Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)
Składniki na formę keksową o długości 25cm:
Ciasto drożdżowe:
400 g mąki pszennej
150 ml mleka, lekko ciepłego
20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
50 g cukru
½ łyżeczki soli
2 jajka, temperatura pokojowa
50 g masła
Nadzienie:
70 g masła
100 g cukru brązowego
2 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).
Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).
Paski ułożyć jeden na drugim.
Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).
Kawałki wkładać do formy bokiem.
Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.
Uwaga:
* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.
Ciasto pyszne! Jaka szkoda, że mogłam spróbowałam jedynie odrobinkę bo niestety wyszedł mi zakalec :( czy to wina zbyt dużej ilości masła czy możliwe że źle wyrobiłam ciasto?
Wiem że przepis umieszczony już dawno, ale może ktoś bardziej doświadczony mi podpowie bo zaczynam się dopiero uczyć wypieków... Podpowiedzcie, po upieczeniu ciasto zostawić w gorącym piekarniku czy odrazu wyjąć na "zimne" powietrze? Ewentualnie ile czasu trzymac je jeszcze w cieple? Z góry dziękuję za odpowiedź :) trzymajcie kciuki, jutro próbuje!
Wiele razy piekłam to ciacho.Tym razem po upieczeniu lekko ponadrywałam i polałam czekoladą.W środku były też rodzynki i skórka pomarańczowa.Polecam i pozdrawiam :)
Witam,
chciałabym upiec to ciasto, mam jednak pytanie. Czy można je upiec w prodzizu i wyjdzie? I da się je zrobić w tortownicy 26cm?
z góry dziękuję za odpowiedź,
pozdrawiam
Pyszne, szybkie ciasto - pomijając czas wyrastania (ja swoje troszkę przetrzymałam i na dobre mu wyszło). Użyłam 1 saszetki drożdży instant, a do ciasta wlałam olej ryżowy zamiast roztopionego masła, reszta zgodnie z przepisem. Polecam, trzeba tylko pilnować by nie spalić wierzchu - lepiej formę ustawić troszkę niżej w piekarniku. Dziękuję za pyszny i łatwy pomysł :)
Kolejny fantastyczny przepis. Korzystam z Pani przepisów już dwa lata i jeszcze nie zdarzyło mi się aby jakikolwiek przepis z Pani stron (zarówno z domowych wypieków, jak i z domowego gotowania) mi nie wyszedł. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem od razu trafiając na Pani stronę i od laika dziś uchodzę w rodzinie za fantastyczną kucharkę, za co bardzo dziękuję :)
Ciasto cynamonowe zrobiłam wczoraj pierwszy raz - oprócz atrakcyjnego wyglądu jest też świetne w smaku. Z racji, że szybko się rozeszło - dziś robię drugie podejście. Tym razem jednak spróbuję nasmarować go zamiast masłem to własnoręcznie robionym musem jabłkowym :) Jedyne co to musiałam u siebie dodać więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było za rzadkie, ale to zapewne zależy od rodzaju mąki :)
Właśnie dzisiaj upiekłam.Cudowne!!!Moja modernizacja polegała tylko na tym, że użyłam masła klarowanego,cukier zastosowałam trzcinowy drobny i do cukru z cynamonem dodałam około pięć łyżek zmielonych migdałów/ dałam na intuicję/.W domu pięknie pachnie, a mój mąż co rusz chodzi do kuchni po następny kawałek.A we mnie jest radość, bo to ciasto poprawia humor.Dziękuję za ten przepis