Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

175 Komentarzy
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania

Bardzo oryginalnie wyglądające, a zarazem łatwe do przygotowania ciasto drożdżowe z cynamonem. Drożdżowe kromki ciasta posklejane są klejącą, słodką warstwą z cynamonu, masła i cukru. Dzięki temu ciasto nie potrzebuje już innego, dodatkowego nadzienia. Bardzo łatwo się je robi. Jest przepyszne, szczególnie lekko ciepłe. Ciężko jest mu się oprzeć ;)

Składniki na formę keksową o długości 25cm:

Ciasto drożdżowe:

  • 400 g mąki pszennej
  • 150 ml mleka, lekko ciepłego
  • 20 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży instant*
  • 50 g cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 2 jajka, temperatura pokojowa
  • 50 g masła

Nadzienie:

  • 70 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 2 łyżeczki cynamonu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto drożdżowe: Lekko ciepłe mleko wymieszać z 1 łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i ok. 4 łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 10- 15 minut.
  2. W międzyczasie roztopić masło. Odstawić na bok.
  3. Resztę z 400g mąki wsypać do dużej miski. Dodać resztę cukru, sól i wymieszać. Dodać jajka, roztopione masło (może być lekko ciepłe) i wyrośnięty zaczyn. Wyrobić ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta. (Miksować co najmniej 3 minuty. Ciasto powinno być jednolite i elastyczne).
  4. Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę, aż podwoi swoją objętość.
  5. Formę keksową (o długości 25cm) wysmarować masłem. Odstawić na bok.
  6. W międzyczasie roztopić 70g masła. (Można je lekko zezłocić). Odstawić na bok.
  7. Wyrośnięte ciasto przełożyć na blat posypany lekko mąką. Zagnieść i rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x 60cm. (Jeśli komuś nie uda się rozwałkować do wymiaru 60cm to może również zrobić 30x 50).
  8. Ciasto posmarować roztopionym masłem (odkładając łyżkę masła na bok) i posypać cukrem wymieszanym z cynamonem (odkładając również 1 łyżkę).

2

  1. Ciasto pokroić wzdłuż krótszego boku na 6 pasków. (Otrzymamy 6 pasków o wymiarze 30x 10cm).

3

  1. Paski ułożyć jeden na drugim.

4

  1. Następnie pokroić je w poprzek na 6 kawałków. (Otrzymamy 6 kawałków o wymiarze 5x 10cm).

5

  1. Kawałki wkładać do formy bokiem.

6

7

  1. Formę przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia, aż ciasto wypełni formę.
  2. Ciasto posmarować pozostałym masłem i posypać łyżką cukru z cynamonem.

8

  1. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Gdyby ciasto za szybko się rumieniło, można przykryć je z góry folią aluminiową). Po upieczeniu pozostawić na ok. 30 minut w formie, następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do ostygnięcia.

Uwaga:

* Chcąc przygotować ciasto drożdżowe na drożdżach instant, należy najpierw roztopić masło i pozostawić do ostygnięcia, aż będzie lekko ciepłe. Następnie włożyć wszystkie składniki na ciasto do dużej miski i wyrobić ciasto. Drożdże instant nie wymagają przygotowania zaczynu.

Źródło: Na podstawie przepisu ze strony: usa-kulinarisch

Całkowity czas przygotowania:

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: niski
Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania Cynamonowe ciasto drożdżowe do odrywania
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 5 lat temu
    Tyle razy co robilam zawsze wyjdzie. Przepyszne ciasto.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 6 lat temu
    Ciasto przepyszne, ja jeszcze dodaje dynię i wychodzi piękny kolor :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Basia · 6 lat temu
    Pyszne ciasto. Uwielbiam cynamon, więc chwilę po odkryciu przepisu byłam już w kuchni. Będę wracała do niego bardzo często.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Mirarosa · 6 lat temu
    Serdecznie dziękuję za wspaniały przepis. Znika migiem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maja · 6 lat temu
    Robię to już któryś raz, zawsze wychodzi pyszne.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Wyszlo pyszne !;) na poczatku ciasto mocno sie kleilo do walka ale posmarowalam walek olejem ;)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agata · 7 lat temu
    Ciasto pyszne! Jaka szkoda, że mogłam spróbowałam jedynie odrobinkę bo niestety wyszedł mi zakalec :( czy to wina zbyt dużej ilości masła czy możliwe że źle wyrobiłam ciasto?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      ania · 4 lat temu
      mogłaś zagotować drożdże, lub mogły być nieaktywne
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Magda · 7 lat temu
    Wiem że przepis umieszczony już dawno, ale może ktoś bardziej doświadczony mi podpowie bo zaczynam się dopiero uczyć wypieków... Podpowiedzcie, po upieczeniu ciasto zostawić w gorącym piekarniku czy odrazu wyjąć na "zimne" powietrze? Ewentualnie ile czasu trzymac je jeszcze w cieple? Z góry dziękuję za odpowiedź :) trzymajcie kciuki, jutro próbuje!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Agnieszka · 8 lat temu
    Wiele razy piekłam to ciacho.Tym razem po upieczeniu lekko ponadrywałam i polałam czekoladą.W środku były też rodzynki i skórka pomarańczowa.Polecam i pozdrawiam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    S. · 8 lat temu
    Cudowne. Smakuje jak kołacz. :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Żaneta · 8 lat temu
    Super przepis. Ciasto pierwsza klasa POLECAM!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 8 lat temu
    Ciasto rewelacja. Gości na moim stole nie jeden raz. Super pomysł .
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Karola · 8 lat temu
    Te ciasto jest dziwne. Robilam z podanych proporcji i nie da sie tego wyrobic reka a co dopiero rozwalkowac. Wszystko sie klei
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 lat temu
    Witam,
    chciałabym upiec to ciasto, mam jednak pytanie. Czy można je upiec w prodzizu i wyjdzie? I da się je zrobić w tortownicy 26cm?
    z góry dziękuję za odpowiedź,
    pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Smosia · 9 lat temu
    Pyszne, szybkie ciasto - pomijając czas wyrastania (ja swoje troszkę przetrzymałam i na dobre mu wyszło). Użyłam 1 saszetki drożdży instant, a do ciasta wlałam olej ryżowy zamiast roztopionego masła, reszta zgodnie z przepisem. Polecam, trzeba tylko pilnować by nie spalić wierzchu - lepiej formę ustawić troszkę niżej w piekarniku. Dziękuję za pyszny i łatwy pomysł :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika Zielińska · 9 lat temu
    Kolejny fantastyczny przepis. Korzystam z Pani przepisów już dwa lata i jeszcze nie zdarzyło mi się aby jakikolwiek przepis z Pani stron (zarówno z domowych wypieków, jak i z domowego gotowania) mi nie wyszedł. Rozpoczęłam swoją przygodę z gotowaniem od razu trafiając na Pani stronę i od laika dziś uchodzę w rodzinie za fantastyczną kucharkę, za co bardzo dziękuję :)

    Ciasto cynamonowe zrobiłam wczoraj pierwszy raz - oprócz atrakcyjnego wyglądu jest też świetne w smaku. Z racji, że szybko się rozeszło - dziś robię drugie podejście. Tym razem jednak spróbuję nasmarować go zamiast masłem to własnoręcznie robionym musem jabłkowym :) Jedyne co to musiałam u siebie dodać więcej mąki niż w przepisie bo ciasto było za rzadkie, ale to zapewne zależy od rodzaju mąki :)

    Pozdrawiam serdecznie
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Teresa · 9 lat temu
    Właśnie dzisiaj upiekłam.Cudowne!!!Moja modernizacja polegała tylko na tym, że użyłam masła klarowanego,cukier zastosowałam trzcinowy drobny i do cukru z cynamonem dodałam około pięć łyżek zmielonych migdałów/ dałam na intuicję/.W domu pięknie pachnie, a mój mąż co rusz chodzi do kuchni po następny kawałek.A we mnie jest radość, bo to ciasto poprawia humor.Dziękuję za ten przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    izabela · 9 lat temu
    znakomite. zazwyczaj słabo wychodzą mi wypieki, ale tym razem usłyszałam "mogłabyś je częściej piec.." Nareszcie! Serdecznie dziękuję za przepis :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    PyziowaMama · 9 lat temu
    To ciasto jest ulubionym wypiekiem mojej rodziny. Po upieczeniu pięknie pachnie w całym domu. P O L E C A M
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 9 lat temu
    Zrobiłam je tydzień temu i wyszło obłędne, mięciutkie i pachnące, bardzo polecam przepis i całego bloga :-)