Jeden z najbardziej popularnych mazurków wielkanocnych i z pewnością dla wszystkich wielbicieli kajmaku jeden ze smaczniejszych. Możecie przygotować go z mlekiem skondensowanym słodzonym lub w szybszej wersji z gotową masą krówkową. Dla przełamania słodkiego smaku masy krówkowej dodałam dodatkowo warstwę kwaskowatego dżemu.
ok. 180 g dżemu, najlepiej kwaskowatego (np. malinowy, z owoców leśnych)
1 puszka masy krówkowej (400 lub 500g) lub puszka słodkiego mleka skondensowanego
migdały w płatkach, ok. 30 g czekolady, suszone morele do dekoracji
Sposób przygotowania:
Jeśli mamy puszkę mleka skondensowanego słodzonego, należy włożyć ją do wąskiego, ale wysokiego garnka. Zalać wodą, aby woda przykryła puszkę i gotować 3 godziny (puszkę o pojemności 500 g) lub 2,5 godziny (puszkę o pojemności 400 g). Od zagotowania wody, gotować dalej na małej mocy palnika (aby woda tylko „mrugała”). Od czasu do czasu sprawdzać poziom wody w garnku. W razie potrzeby dolewać wrzątku, aby puszka cały czas była zanurzona w wodzie. Następnie wyciągać puszkę w wody i pozostawić do ostygnięcia.
Z podanych składników na ciasto kruche zagnieść jednolite ciasto, ręcznie lub przy użyciu robota kuchennego. Owinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.
Ciasto chwilę zagnieść, aby zmiękło. Następnie rozwałkować na duży placek, od razu na papierze do pieczenia. Placek przyciąć, aby powstał prostokąt (u mnie o wymiarach 35x 32 cm). Ciasto, razem z papierem do pieczenia, przełożyć na dużą blachę.
Z resztek ciasta uformować wałeczki i zrobić brzeg.
Dżem przetrzeć przez sitko, aby pozbyć się pestek i rozsmarować na cieście.
Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, aż brzegi się zarumienią. Blachę z ciastem wyciągnąć na blat i pozostawić do ostygnięcia.
Masę krówkową rozmieszać łyżką w miseczce, aby zrobiła się gładka i miękka. Następnie rozsmarować ją na cieście i udekorować mazurka według uznania.
A ja mam pytanie odnośnie powidła/dżemu, mam go dać na surowe ciasto, a potem upiec ciasto razem z dżemem? Przepraszam, że dopytuje, ale pierwszy raz będę robić mazurka.
Tak, możesz do dekoracji użyć białej czekolady i roztopić ją w mikrofali (uważając, ponieważ biała czekolada jest szczególnie wrażliwa na wysoką temperaturę).
najgorszy przepis na kajmak. taki dla leniwych . Jak mozna cos takiego proponowac ? Nie robcie kajmaku w ten sposob ze gotujecie puszke. To w ogole nie przypomina prawdziwego kajmaku zrobionego w sposob wlasciwy czyli stanie przy garnku gotowanie mieszanie czekanie az zawrze mleko - wtedy powstaje najlepszy kajmak a nie jakies pojscie na latwizne i zadowalanie sie obrzydliwym smakie gotowanej puszki. To jest partactwo.
Ja kajmak czasami robię przez gotowanie mleka bezpośrednio w garnku a czasami w puszce i różnicy w smaku nie ma! Ślęczenie nad garnkiem z łyżką w ręku jest zbędne, tak jak Twój komentarz! Lepiej swój czas i energię spożytkuj na przyjemniejsze zajęcia :)