chleb wiejski

Wspaniały chleb, najsmaczniejszy chleb na zakwasie, jaki do tej pory upiekłam. Jest pracochłonny, ale warto poświęcić mu czas. Ma chrupiącą skórkę i „soczysty”, miękki miąższ. Po prostu idealny. Z podanego przepisu otrzymamy dwa średnie bochenki chleba lub jeden olbrzymi. (Polecam zrobić dwa. Wychodzą dość spore).

Przepis pochodzi z blogu Zorry.

Składniki:
Biga:

  • 85g mąki pszennej typu 550
  • 20g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 60g wody
  • 0,2g świeżych drożdży*
  • 0,2g soli

Poolish:

  • 105g mąki pszennej typu 550
  • 115g wody
  • 0,2g świeżych drożdży
  • 0,2g soli

Zaczyn:

  • 170g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 115g wody
  • 105g aktywnego, gęstego zakwasu żytniego**

Ciasto chlebowe:

  • 540g mąki pszennej typu 550
  • 40g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 320g wody
  • 5g świeżych drożdży
  • 22g soli
  • Biga, Poolish i zaczyn (podane powyżej)

Sposób przygotowania:

  1. Wieczorem przed pieczeniem przygotować Bigę, Poolish i zaczyn. (W 3 miskach wymieszać i ewentualnie zagnieść składniki na wszystkie 3 zaczyny). Wszystkie 3 miski przykryć ściereczką i pozostawić na 10- 12 godz. w temperaturze ok. 25°C.
  2. Następnego dnia należy przygotować ciasto chlebowe. Drożdże rozpuścić w 20g wody. Mąki, rozpuszczone drożdże, 230g wody i Poolish umieścić w misie miksera i używając haka do zagniatania ciasta wyrobić jednolite ciasto. (Wyrabiać 3- 4 minuty). Miskę przykryć ściereczką i pozostawić na 30 min.
  3. Następnie dodać Bigę, zaczyn, sól, resztę wody i zagniatać przez 5 min. Ciasto powinno być miękkie i lekko klejące. Ciasto przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1,5 godz, przy czym po 20 i 40min. ciasto zagnieść (odgazować).
  4. 2 koszyki do wyrastania chleba posypać mąką. Ciasto podzielić na 2 części i uformować 2 bochenki. Przełożyć do koszyków złączeniem do góry, przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 1,5godz. w temperaturze ok. 25°C.
  5. Piekarnik (razem z blachą) rozgrzać do temperatury 240°C.
  6. Chleb przełożyć ostrożnie z koszyka na blachę, naciąć i szybko wsunąć do piekarnika. (Ja piekłam jeden chleb po drugim. Na czas pieczenia pierwszego chleba, drugi razem z koszykiem włożyłam do lodówki).
  7. Piec 20 min. Po tym czasie zredukować temperaturę do 200°C, uchylić na parę sekund drzwiczki piekarnika, aby wypuścić parę i piec kolejne 10min.
  8. Chleb wyciągnąć z piekarnika. Temperaturę zwiększyć do 230°C. Po ok. 5min., gdy piekarnik osiągnie temperaturę 230°C, włożyć chleb ponownie do piekarnika i piec (obserwując go) ok. 10min. (Piekłam 5 min.). Chleb wyciągnąć z piekarnika, przełożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Smacznego.

Uwagi:
* Aby otrzymać 0,2g drożdży najłatwiej jest odważyć 1g i podzielić go na 5 części.
** Potrzebujemy gęsty zakwas o 60% hydracji. Hydracja to procentowa ilość  wody w cieście w stosunku do ilości mąki. Aby uzyskać taki zakwas należy podczas odświeżania zakwasu wziąć 3 łyżki starego zakwasu i dodać 60g wody i 100g mąki.
Wodę do przygotowania chleba daję lekko ciepłą.

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski

chleb wiejski