Szybki chleb z ziarnami

Bardzo szybki do przygotowania chleb. Oryginalna jego nazwa to: „Drei Minuten Brot”. W 3 minuty go nie zrobiłam, ale w niewiele więcej ;). Chleb jest z tych dość ciężkich chlebów. Najlepszy w pierwszy dzień, ma wtedy chrupiącą skórkę.
Składniki:
- 100g migdałów
- ok. 40g świeżych drożdży
- 500g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżki octu balsamicznego
- 50g ziaren słonecznika
- 50g pestek z dyni
Sposób przygotowania:
- Migdały posiekać.
- Przygotować zaczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z ½ litra lekko ciepłej wody i paroma łyżkami mąki. Przykryć ściereczką i odstawić na ok. 10- 15 minut do wyrośnięcia.
- Z reszty mąki, soli, octu i wyrośniętego zaczynu zagnieść ciasto, najlepiej mikserem lub robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta (miksować 3 minuty).
- Osobno wymieszać migdały, słonecznik i dynię. Odłożyć 3 łyżki na bok. Resztę dodać do ciasta.
- Ciasto przełożyć do keksówki o długości 30cm, posmarowanej margaryną i posypanej mąką. Z góry posypać odłożonymi ziarnami.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 50- 60 minut w temperaturze 225°C. (Jeśli będzie taka potrzeba, można pod koniec pieczenia przykryć z góry chleb folią aluminiową). Po upieczeniu wyciągnąć z formy i pozostawić do ostygnięcia.
Smacznego.
Przepis lekko zmodyfikowany na odstawie przepisu ze strony: www.lecker.de , „Drei-Minuten-Brot”.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 15 min. |
![]() |
Czas oczekiwania: |
ok. 10- 15 min. |
![]() |
Czas pieczenia: |
około 50- 60 min. |
![]() |
Liczba porcji: |
około 16 |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | wysoki |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.