Keto chleb z siemienia lnianego

Chleb ketogeniczny, bezglutenowy, bez mąki, a jedynie ze zmielonych ziaren siemienia lnianego. Polecam dla osób na diecie ketogenicznej, niskowęglowodanowej lub bezglutenowej. Chleb nadaje się na kanapki, grzanki lub tosty. Smaczny, szybki do przygotowania, miękki, wilgotny i z ziarnami słonecznika w środku. Ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy tylko wymieszać wszystkie składniki.

Makro chleba (porcja 100 g): 239 kcal, B: 20g, T:12g, W: 3,7g

Składniki na jeden bochenek o wymiarach ok. 20 x 13cm:

  • 165 g mąki z siemienia lnianego*
  • 50 g ziaren słonecznika
  • 30 g łusek babki jajowatej lub zmielonych łusek tej babki
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 jajka (używam rozmiar M, o temperaturze pokojowej)
  • 250 ml lekko ciepłej wody

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszać mąkę z siemienia lnianego, ziarna słonecznika, łuski babki jajowatej, proszek do pieczenia i sól.
  2. Do drugiej miski wbić jajka, dodać wodę i roztrzepać trzepaczką.
  3. Składniki z drugiej miski wlać do pierwszej i wymieszać trzepaczką do połączenia.
  4. Ciasto pozostawić na 5 minut. (W tym czasie zgęstnieje).

2

  1. Dużą, płaską blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Ciasto przełożyć na blachę i uformować rękami bochenek. Naciąć nożem.

3

  1. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
  2. Pozostawić do całkowitego ostygnięcia.

Uwagi:

* Ja mielę siemię lniane w Thermomixie na mąkę.

** Po niemiecku Flohsamenschalen (łuski nasion babki jajowatej) lub Flohsamenschalen, gemahlen (zmielone łuski babki jajowatej).

Chleb polecam przechowywać w lodówce. Ze względu na to, że jest wilgotny, po kilku dniach przechowywania w temperaturze pokojowej, w foliowym worku pleśnieje. Można go również pokroić na kromki i zamrozić. Najczęściej ogrzewam kromki chleba w tosterze.

Źródło: Przepis pochodzi z książki: "Ketogenes Brot: Ketogenes Brot selber machen. 111 ketogene Brotrezepte für eine kohlenhydratarme Ernährung", Cooking Club.

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Keto chleb z siemienia lnianego Keto chleb z siemienia lnianego