Kisiel z owoców leśnych

Osobom mieszkającym w Niemczech z pewnością nie jest obcy. Można go kupić w każdym sklepie pod nazwą Rote Grütze. Można przygotować go zarówno ze świeżej, jak i z mrożonej mieszanki owoców. Przy przygotowywaniu kisielu ważne jest, aby owoców nie rozgotować i nie mieszać za dużo, aby pozostały całe i się nie rozpadły.

Składniki na ok. 6 porcji:

  • 750g mieszanki owoców leśnych lub innych „czerwonych” świeżych lub mrożonych (np. maliny, jagody, jeżyny, czarna i czerwona porzeczka, truskawki, wiśnie)
  • 500ml wody
  • ½ laski wanilii
  • 4 łyżki skrobi ziemniaczanej (55g)
  • 3- 4 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

  1. Świeże owoce umyć, osuszyć. Porzeczki oberwać z szypułek, wiśnie wypestkować, truskawki odszypułkować.
  2. Owoce przełożyć do garnka. (Mrożonych owoców nie rozmrażamy).
  3. Połowę laski wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka. Ziarenka wanilii i cukier dodać do owoców. Zalać wodą i zagotować. Od zagotowania, gotować na małej mocy palnika ok. 2 min. (Owoce mrożone powinny się w tym czasie rozmrozić).
  4. Osobno wymieszać skrobię ziemniaczaną z małą ilością wody. Dodać do gotujących się owoców. Gotować ok. 1 min, aż powstanie kisiel. Garnek ściągnąć z pieca.
  5. Kisiel można podawać sam, z kleksem bitej śmietany, sosem waniliowym, do budyniu, lodów waniliowych, ryżu na mleku, gofrów, omletów na słodko, czy jogurtu.

Smacznego.

Kisiel z owoców leśnych

Kisiel z owoców leśnych

Kisiel z owoców leśnych

Powiązane przepisy