Sezamki

Przygotowane według tego przepisu sezamki smakują prawie jak oryginalne. Będziecie na pewno mile zaskoczeni, że tak szybko i łatwo można je przygotować. Jedyna sztuka polega na zrobieniu z cukru jednolitego, złotego karmelu. Trzeba mieć przy tym trochę cierpliwości. Dzięki dodatkowi masła sezamki ładnie się błyszczą.
Składniki:
- 250g sezamu
- 230g cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- 1 łyżka wody
- 20g masła
Sposób przygotowania:
- Sezam podprażyć na patelni bez tłuszczu na złoty kolor. Odstawić na bok.
- Cukier, cukier waniliowy wsypać do garnka, dodać wodę i skarmelizować na złoty kolor. Na końcu dodać masło i szybko mieszać, aż masło się roztopi.
- Dodać sezam i wymieszać.
- Teraz należy postępować szybko. Karmel będzie szybko twardniał. Gotową masę wyłożyć na papier do pieczenia, przykryć drugim kawałkiem papieru do pieczenia i rozwałkować na mniej więcej prostokąt o grubości 0,5 cm. Ściągnąć papier i pokroić masę na prostokąty lub kwadraty dowolnej wielkości. Należy zrobić to w miarę szybko, bo jak karmel zastygnie, nie ukroimy już kawałków, tylko trzeba będzie je łamać.
Smacznego.
![]() |
Czas przygotowania: |
około 30 min. |
![]() |
Liczba sztuk: |
około 30 (o wymiarze ok. 3,5x 5cm) |
![]() |
Trudność: | łatwe |
![]() |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.