Szarlotka bezglutenowa
Pyszna i prosta szarlotka bez glutenu i bez jajek. Chrupiące ciasto i chrupiąca kruszonka, a pośrodku soczyste jabłka. Bardzo smaczne ciasto nie tylko dla osób na diecie bezglutenowej.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200 g mąki kukurydzianej
- 200 g skrobi ziemniaczanej
- 240 g masła
- 150 g cukru
Nadzienie:
- 1,5 kg jabłek*
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 łyżki cukru
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Mąkę, skrobię i cukier wsypać do miski. Dodać pokrojone na małe kawałki zimne masło. Zagnieść najpierw robotem kuchennym, używając haka do zagniatania ciasta, a następnie ręką, aż powstanie kruszonka.
- Dno tortownicy o średnicy 26 cm wyłożyć papierem do pieczenia, a następnie zacisnąć obręcz. Wsypać połowę ciasta i ugnieść na dnie. Pozostałe ciasto wstawić do lodówki.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 17 minut w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół), aż ciasto lekko się zarumieni. Pozostawić do ostygnięcia.
- W tym czasie przygotować jabłka. Jabłka umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w niedużą kostkę. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i przesmażyć (na mus lub mogą zostać kawałki, ale sok jabłkowy powinien odparować). Wmieszać cynamon i pozostawić do ostygnięcia.
- Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Wyłożyć pozostałe ciasto, jak kruszonkę.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 40 minut, aż ciasto się przyrumieni, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół).
- Ciasto pozostawić do ostygnięcia. Szarlotkę podawać samą lub z kleksem bitej śmietany.
Uwagi:
- * Użyłam odmiany Gala.
- Jeśli kruszonka byłaby za sypka, to wystarczy ciasto jeszcze raz zagnieść, aż zacznie się bardziej kleić.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Ilość porcji: |
ok. 12 |
|
Trudność: | łatwe | |
Koszt: | niski |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.