Stefanka

Miodowe ciasto przełożone masą z kaszy manny i powidłami śliwkowymi. Znane również pod nazwą grysikowiec, ciasto czeskie, czy miodownik z kaszą manną. Jeśli kogoś przeraża dodatek kaszy manny, to mogę uspokoić, że jest ona w kawałku niewyczuwalna. Całość bardzo smaczna. Stefanka jest bardzo podobna do "Miodownika z masą budyniową" zamieszczonego na stronie.

Ciasto najlepiej smakuje po ok. 2- 3 dniach, gdy całość przejdzie smakiem, a placki miodowe zmiękną. Najlepiej trzymać je w chłodnym miejscu. Gdy placki zmiękną należy ciasto przechowywać w lodówce. Polecam na święta i inne okazje.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto miodowe:

  • 500 g mąki pszennej
  • 200 g masła (lub margaryny), schłodzonego
  • 150 g cukru
  • 2 jajka (rozmiar M), schłodzone
  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej

Masa grysikowa:

  • 500 ml mleka
  • 4 lekko kopiate łyżki kaszy manny (ok. 65 g)
  • 100 g cukru
  • 200 g masła, temperatura pokojowa

Polewa czekoladowa:

  • 100 g masła (lub margaryny)
  • 50 g kakao
  • 120 g cukru pudru
  • 4 łyżki mleka (w przypadku użycia masła) lub 2 łyżki mleka (w przypadku użycia margaryny)

Dodatkowo:

  • ok. 450 g powideł śliwkowych

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować ciasto miodowe: Mleko i mód przełożyć do garnuszka, podgrzać mieszając, aż miód się rozpuści. Pozostawić do ostygnięcia. Mąkę wymieszać z sodą. Dodać masło i całość posiekać nożem. Dodać cukier i jajka. Dodać ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto. (Można również włożyć do miski: mąkę, pokrojone na małe kawałki masło, cukier, jajka, sodę i ostudzony miód z mlekiem i zagnieść ciasto robotem kuchennym).
  2. Ciasto podzielić na 3 części.
  3. Dno formy o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wykleić 1 częścią ciasta. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 12 minut, do zarumienienia, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Pozostawić do ostygnięcia.

2

  1. W ten sam sposób upiec dwa pozostałe placki. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Przygotować masę grysikową: Mleko wlać do garnka. Wsypać kaszę mannę i cukier. Zagotować, mieszając. Od zagotowania, gotować dalej, aż masa zgęstnieje, i będzie miała konsystencję jak budyń. (Należy ciągle mieszać, aby nie zrobiły się grudki). Pozostawić odkryte do ostygnięcia, mieszając co jakiś czas. (Po ostygnięciu masa powinna być gęsta).

Po lewej grysik po ugotowaniu, po prawej po ostygnięciu:

3

  1. Miękkie masło utrzeć na jasną, kremową masę. Dalej miksując, dodawać po łyżce chłodnego grysiku.
  2. Do formy przełożyć pierwszy placek. Rozsmarować połowę powideł, a na powidłach połowę masy grysikowej. Przykryć drugim plackiem i ponownie posmarować drugą połową powideł i masy. Przykryć trzecim plackiem.

4

  1. Przygotować polewę czekoladową: Masło roztopić. Do roztopionego tłuszczu dodać przesiane kakao, przesiany cukier puder i mleko. Dobrze wymieszać trzepaczką i nie gotować.
  2. Polać ciasto polewą czekoladową.
  3. Ciasto pozostawić w chłodnym miejscu, aż placki zmiękną. Następnie przechowywać w lodówce.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: średni
Stefanka Stefanka Stefanka