Ciasto jubileuszowe

Zmodyfikowane przeze mnie ciasto siostry Anastazji z książki: „100 nowych ciast”. Ciasto to polecam tylko na specjalne okazje. (Jego nazwa jest bardzo trafiona). Zastąpi każdy tort, a nawet dwa. Jest bardzo bogate, wysokie i różnorodne w smaku. Znajdziecie w nim sernik, biszkopt, masę orzechową, powidła śliwkowe, jabłka w galaretce i czekoladę. Jest bardzo smaczne.
Dużą jego wadą jest wysoki koszt i dość długi czas przygotowania. Dlatego polecam je na większą imprezę rodzinną, jako konkretne ciasto do kawy.

Składniki:
Sernik:

  • 1,2 kg twarogu dwukrotnie zmielonego lub twarogu z wiaderka
  • 300g cukru pudru
  • 1 ½ opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego bez cukru (ok. 56g)
  • 12 jajek
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 300g margaryny

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • ½ szklanki mąki pszennej
  • ½ szklanki mąki ziemniaczanej
  • ¾ szklanki cukru
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa orzechowa:

  • 250g zmielonych orzechów
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 150g cukru
  • 375g masła

Masa jabłkowa:

  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka masła
  • 1 galaretka (najlepiej koloru czerwonego, ale może być również inna)

Polewa:

  • 200g czekolady gorzkiej
  • 1,5 łyżki oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować sernik. Oddzielić żółtka od białek. Margarynę utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać po jednym żółtku. Kolejno dodać ser wymieszany z budyniem i proszkiem do pieczenia. Osobno ubić białka na sztywno. Wmieszać delikatnie do masy serowej. Masę podzielić na dwie części i upiec dwa jednakowej wielkości serniki. (Użyłam formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24cm. Polecam wyłożyć formę papierem do pieczenia. Ułatwi on wyciągnięcie sernika z formy. Najlepszym rozwiązaniem jest papier do pieczenia i forma z odpinanym brzegiem). Sernik piec w nagrzanym piekarniku do zarumienienia, ok. 40- 45 min.ut w temperaturze 180°C. (Piekłam jeden sernik po drugim. Jeśli macie jedną formę, to poczekajcie, aż sernik lekko przestygnie zanim wyciągniecie go z formy. Masie serowej nic nie będzie jak poczeka tą chwilę na blacie ;)).
  2. Przygotować biszkopt. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając dodać stopniowo cukier. Na końcu dodać po jednym żółtku. W miseczce wymieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. W międzyczasie dodać wodę. Formę prostokątną o wymiarach ok. 35x 24cm wysmarować margaryną i posypać bułką tartą lub mąką.
  3. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 minut w temperaturze 180°C. Pozostawić do ostygnięcia. Kolejno przeciąć na pół tak, aby powstały dwa blaty.
  4. Przygotować masę orzechową. Mleko zagotować i zalać nim orzechy. Pozostawić do ostygnięcia. Jajka (całe) i cukier ubić na parze. (Ubijać ok. 5- 7 minut). Miskę ściągnąć z pieca i dalej ubijając ostudzić. Osobno utrzeć masło na gładką masę. Do masła, dalej miksując, stopniowo dodawać ostudzoną masę jajeczną. Na końcu wmieszać zimne orzechy.
  5. Przygotować masę jabłkową. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Masło roztopić w garnku. Dodać jabłka i podsmażyć. Garnek ściągnąć z pieca. Do gorących jabłek dodać galaretkę (proszek) i dokładnie wymieszać, aż galaretka się rozpuści. Pozostawić, aby masa lekko przestygła.
  6. Jeden sernik posmarować połową powideł śliwkowych. Na powidłach rozsmarować delikatnie połowę masy orzechowej. Przykryć jednym blatem biszkoptu. Wyłożyć masę jabłkową i przykryć drugim blatem biszkoptu. Posmarować resztą masy orzechowej, kolejno powidłami i z góry przykryć drugim sernikiem.
  7. Przygotować polewę. Czekolady połamać na kawałki i razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej. Czekoladą posmarować górę sernika. Wstawić do lodówki na parę godzin. (Przed pokrojeniem na kawałki najlepiej wyciągnąć ciasto wcześniej z lodówki. Gdy polewa lekko zmięknie będzie się łatwiej kroić).
Smacznego.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe

Ciasto jubileuszowe