Babka jogurtowa z jagodami


Dość zwyczajna babka z jagodami leśnymi lub borówką amerykańską. Jest wilgotna, dzięki dodatkowi jogurtu naturalnego i mięciutka. To takie szybkie ciasto do kawy, jeśli najdzie nas ochota na coś słodkiego.
Przygotowując tę babkę (jak również inne babki) należy pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową.
Składniki na keksówkę o dł. 30 cm:
- 250 g jagód lub borówki amerykańskiej
- 160 g masła (lub margaryny), temperatura pokojowa
- 120 g cukru
- ½ łyżeczki cukru waniliowego
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 100 g jogurtu naturalnego, temperatura pokojowa
- 270 g mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Sposób przygotowania:
- Formę keksową (o długości 30 cm) wysmarować masłem i posypać mąką lub bułką tartą. Odstawić na bok.
- W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i najlepiej przesiać.
- Jagody umyć i dobrze osuszyć.
- Miękkie masło, cukier i cukier waniliowy utrzeć mikserem na najwyższych obrotach na jasną, puszystą masę.
- Dalej miksując na wysokich obrotach, dodawać po jednym jajku.
- Dodać jogurt, a następnie mieszankę mączną, mieszać tylko do połączenia się składników.
- Połowę ciasta wyłożyć do formy. Na cieście rozłożyć połowę jagód. Kolejno wyłożyć resztę ciasta i na wierzch resztę jagód.
- Ciasto naciąć wzdłuż nożem na głębokość ok. 1 cm.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C (termoobieg: 160°C), do suchego patyczka. Po upieczeniu, ciasto pozostawić w formie, aż będzie lekko ciepłe. Następnie wyłożyć na kratkę kuchenną i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Uwaga:
- Babkę można dodatkowo polać lukrem przygotowanym z ok. 100 g przesianego cukru pudru i 2 łyżek soku z cytryny.
Źródło: Przepis pochodzi z gazety "Back- Ideen im Sommer".
![]() |
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
![]() |
Liczba porcji: |
ok. 16 |
![]() |
Trudność: | średnia |
![]() |
Koszt: | niski |



Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.