Rafaello z adwokatem

Pyszne, proste ciasto i bardzo lubiane. To taki przekładaniec z herbatników i masy budyniowej, bardzo adwokatowej z dodatkiem dużej ilości wiórków kokosowych. Jest nieskomplikowane i nie wymaga dużego nakładu pracy. Jedyna trudność to ugotowanie budyniu. Polecam zatem szczególnie tym osobom, które boją się piec ciast i poszukują dobrych ciast bez pieczenia.

Ciasto powinno poleżeć do dnia następnego, aby herbatniki zmiękły od masy. Przepis dostałam od kuzynki, ale z tego, co znalazłam w necie jest to przepis Siostry Anastazji.

Składniki:

  • 2 ½ szklanki mleka
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 300g masła
  • 250g wiórków kokosowych + do posypania z góry (można również pomieszać wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi)
  • 1 szklanka adwokata
  • ok. 500g herbatników (64 sztuk)

Sposób przygotowania:

  1. Ugotować budyń. W tym celu 2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. ½ szklanki mleka wymieszać z żółtkami i mąkami. Dodać do gotującego się mleka i ugotować budyń, ciągle mieszając. Budyń pozostawić do ostygnięcia.
  2. Masło utrzeć mikserem. Dalej miksując dodawać porcjami zimny budyń. Następnie dodać stopniowo adwokat. Wyłączyć mikser i wmieszać wiórki kokosowe (lub wiórki kokosowe z płatkami migdałowymi).
  3. Rozłożyć pierwszą warstwę herbatników 4 x 4. (Można rozłożyć herbatniki w formie, albo na desce. Ja użyłam do tego celu rozciąganej formy). Na herbatnikach rozsmarować ¼ masy budyniowej. Postępować tak dalej, aż do wyczerpania składników (Wychodzą 4 warstwy). Na górze ma być masa budyniowa. Z góry posypać ciasto wiórkami kokosowymi.

02

  1. Wstawić do lodówki, na co najmniej 12 godzin.

Uwaga: 1 szklanka= 250ml

Smacznego.

zegarek

Czas przygotowania:

około 30 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: łatwe
koszt Koszt: średni

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem

Rafaello z adwokatem