Ciasto Dakłas (Dacquoise)

80 Komentarzy
Ciasto Dakłas

Pyszne, słodkie, kremowe ciasto na kakaowym spodzie, z delikatnym kremem krówkowym z dodatkiem daktyli i orzechów oraz delikatną, chrupiącą bezą. Ciasto jest przepyszne, lekkie i rozpływające się w ustach.

Składniki na formę o wymiarach ok. 35x 24 cm:

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 160 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego lub słonecznikowego
  • 70 ml wody, temperatura pokojowa
  • 20 g kakao
  • 120 g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia

Beza:

  • 3 białka (z jajek rozmiaru M), temperatura pokojowa
  • 150 g drobnego cukru do wypieków
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej

Krem krówkowy:

  • 500 g serka mascarpone, schłodzonego
  • 400 g (lub ml) słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
  • 250 g masy krówkowej z puszki, schłodzonej
  • 100 g orzechów włoskich
  • 100 g suszonych daktyli bez pestek

Do posypania:

  • kakao

Sposób przygotowania:

  1. Dno formy prostokątnej o wymiarach ok. 35x 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przygotować ciasto kakaowe: W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Przesiać i odstawić na bok.
  3. Całe jajka ubić z cukrem na jasną, kremową masę. (Miksować ok. 5 minut na najwyższych obrotach). Dalej miksując na wysokich obrotach, wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę.
  4. Suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej, miksując robotem kuchennym na najniższych obrotach lub delikatnie trzepaczką, tylko do połączenia się składników.
  5. Ciasto przełożyć do przygotowanej formy.
  6. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 25 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół, do suchego patyczka. Pozostawić do ostygnięcia.
  7. Formę umyć i ponownie wyłożyć papierem do pieczenia (wykładając spód i boki formy).
  8. Przygotować bezę: Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając na najwyższych obrotach, dodawać stopniowo cukier (po ok. 1 łyżce, robiąc duże odstępy między kolejnym dodaniem). Na końcu dodać skrobię i zmiksować. Piana powinna być gęsta i błyszcząca.
  9. Pianę bezową wyłożyć do formy i wyrównać. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 60 minut, aż beza będzie lekko przyrumieniona i chrupiąca, w temperaturze 130°C (najlepiej termoobieg). Pozostawić do ostygnięcia, a następnie wyciągnąć za papier ostrożnie z formy.
  10. Przygotować krem krówkowy: Daktyle i orzechy posiekać na małe kawałki. Wymieszać w misce. Zimną śmietankę i zimny serek mascarpone przełożyć do miski i zmiksować razem na sztywną, puszystą masę. Następnie zmniejszyć obroty miksera na niskie i dodać stopniowo po łyżce masę krówkową, miksując do połączenia. Na końcu wmieszać delikatnie szpatułką daktyle z orzechami.
  11. Do formy włożyć ciasto kakaowe. Wyłożyć krem krówkowy, przykryć bezą i lekko docisnąć.

2

  1. Ciasto schłodzić przez co najmniej 4 godziny w lodówce (można na noc).
  2. Gotowe ciasto oprószyć kakao.
Czas

Całkowity czas przygotowania:

Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 24

Trudność Trudność: średnia
Koszt Koszt: wysoki
Ciasto Dakłas Ciasto Dakłas Ciasto DakłasCiasto Dakłas
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 2 dni temu
    Beznadziejne ciasto  mdłe bez  smaku nie polecam a dużo piękę
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Beata · 5 dni temu
    Zrobiłam wg przepisu. Wyszło doskonale. Polecam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ania · 12 dni temu
    Ja totalnie nie umiem piec ciast, a odpukać to ciasto mi wychodzi, wszyscy się nim zajadają jest efektowne i pyszne. Jeśli chodzi o krem to nie wyobrażam sobie jakiegoś bardzo sztywnego kremu na miarę ptasiego mleczka. Dla mnie to ciasto jest idealne i owszem na początku się bałam że będzie za luźny krem ale jak powstało w lodówce było idealnie. Może problem z kremem był właśnie taki że ciasto za wcześnie zostało podane, moim skromnym zdaniem zawsze jest najlepsze na drugi dzień, te min 4 godziny to i tak za mało także polecam zacząć robić po południu przed dniem w którym spodziewamy się gości :-) 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 12 dni temu
    Ciasto wyszło idealnie.  Jedynie spód zrobiłam wg swojego przepisu na ciemny biszkopt .Poza tym ciasto jest przeraźliwie słodkie. Może to wina kajmaku, którego użyłam, był strasznie słodki . Przepis super.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    paulina · 1 miesięcy temu
    Najgorszy przepis na to ciasto jaki kiedykolwiek miałam. Masa nie tężeje. Za duzo mascarpone za mało świetny- uważajcie:)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Gosia · 24 dni temu
      A ja właśnie je jem od koleżanki, która zrobiła identycznie z tego przepisu i jest przepyszne i zwięzłe. Także ewidentnie coś Pani nie wyszło 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Daria ;) · 23 dni temu
      u mnie zawsze wychodzi i zrobiło furrore w pracy ;)
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Sylwia · 22 dni temu
      Robię drugi raz z tego przepisu i wszystko jest idealne. Ciasto pyszne polecam
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 20 dni temu
      Robiłam kilka razy według przepisu i mi krem wychodzi bez problemu 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 1 miesięcy temu
    A czy można nie dodawać kakao?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 1 miesięcy temu
      Myślę, że tak. Dodałabym skrobi lub mąki pszennej w to miejsce.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 3 miesięcy temu
    Ciasto SZTOS 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Edyta · 4 miesięcy temu
    Robię już 6 raz i za każdym razem znika ze stołu i wszyscy są zadowoleni. Tym razem biszkopt wyrósł mocno więc przecięłam na pół i posmarowałam lekką warstwę kremu a resztę nałożyłam na górę i przykryłam beza. Jajka ze wsi to jest jednak sztos. Zrobiłam w okrągłej formie bo tym razem idzie jako tort urodzinowy dla męża. Jedno z najlepszych ciast jakie robiłam. Ja zaczynam od kremu żeby sobie poleżał w lodówce, na drugi dzień robię beze i spód. Przekładam jak wszystko ostygnie. Zdecydowanie polecam ten przepis!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ela · 4 miesięcy temu
    Mam pytanie duża blaszka mało składników na ciasto Czy to wystarczy żeby pokryć całe dno blaszki a po upieczeniu jakiej wysokości mniej więcej jest to ciasto ciemne i drugie pytanie czy beza ma być całkowicie sucha, Czy  nie będziesz się kruszyla 
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 4 miesięcy temu
      Beza jest chrupiąca z zewnątrz, a piankowa w środku. Należy ją ostrożnie ułożyć na kremie, bo może pękać. Kroi się ją dobrze z całym ciastem. Natomiast pierwszego pytania dotyczącego ciasta nie zrozumiałam. Jak duża blaszka a mało składników? Jeśli chcesz użyć większej formy, to proszę przeliczyć składniki według przelicznika form znajdującego się na stronie i zwiększyć ilość składników. Upieczonego ciasta niestety nie zmierzyłam.
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      KasiaK · 3 miesięcy temu
      U mnie blaszka 25/35, wysokość ciasta mam różną, bo piekarnik krzywo piecze, więc jest od 2 cm (upieczone i przypieczone) do 3 cm (upieczone). a z tych składników ma wyjść spód biszkoptowy, nie cały ogromny biszkopt do przecinania, więc składników jest mało. Bo gdyby był biszkopt z 6 jaj, to byłoby to ciasto do przełożenia. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    KasiaL. · 6 miesięcy temu
    Przepyszne! Podczas uroczystości zniknął jako pierwszy, niektórzy nie zdążyli zjeść, bo inni im podjedli. Ja daję masę adwokatową, nie krówkową...mniam ! 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Inka · 8 miesięcy temu
    Mam dużo bez gotowych i się zastanawiam czy jak je pokruszę tylko na wierzchu to będzie dobrze... proszę o podpowiedź 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 8 miesięcy temu
    Zawsze robię z tego przepisu. Niebo w gębie 🤤
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Katarzyna · 8 miesięcy temu
    Czy kajmak jest konieczny?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 8 miesięcy temu
      Do przygotowania nie, ale wpływa na smak kremu.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 9 miesięcy temu
    Super przepis ciasto bajka dziękuję i będę testować dalej Pani przepisy :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kamila · 9 miesięcy temu
    Czy można użyć mąki tortowej zamiast pszennej?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 9 miesięcy temu
      Tak, tortowa to też pszenna. Można ją tutaj użyć.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 10 miesięcy temu
    Czy można zrobić z tego przepisu w okrągłej formie czy należy wtedy zmniejszyć proporcje?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Justyna · 10 miesięcy temu
      Zrobolam w okrągłej wyszlo super, także bez obaw można robić.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aneta · 11 miesięcy temu
    Ciasto jest wyśmienite! Na każdej imprezie robi furrorę!!!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ojpyitrhtsdx · 11 miesięcy temu
    czy ten krem nie wychodzi mdły?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Elżbieta · 1 lat temu
    To ciasto jest super robiłam na Sw. Zmarłych wszyscy bardzo chwalili i prosili o przepis dziękuję za udostępnienie i za nie długo będę robić na 23.11na moje imieniny pozdrawiam serdecznie ❤️🫶
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Anna · 1 lat temu
    Już kilkakrotnie robiłam z tego przepisu i zawsze wychodzi idealnie