Pralinki chałwowe

5 Komentarzy

Pralinki chałwowe

Pyszna domowa chałwa waniliowa obtoczona w gorzkiej czekoladzie. Połączenie czekolady z chałwą bardzo dobrze się ze sobą komponuje. Pralinki są bardzo smaczne.

Składniki na ok. 35 sztuk:

  • 200g sezamu łuskanego (białego)
  • 2 łyżki płynnego miodu (najlepiej o jasnej barwnie: akacjowy, lipowy, wielokwiatowy)
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • ok. 200g czekolady lub kuwertury gorzkiej

Sposób przygotowania:

  1. Ziarna sezamu przełożyć do dużej patelni i chwilę podprażyć, ciągle mieszając lub potrząsając patelnią, aby się podsuszyły, a nie zarumieniły. Gdy delikatnie zaczną się rumienić od razu ściągnąć patelnię z pieca i przełożyć ziarna do garnka lub miski. Pozostawić do ostygnięcia. (Ziarna powinny zostać jasne, aby chałwa też była jasna. Za mocno podprażone ziarna spowodują, że chałwa będzie gorzka i niesmaczna).
  2. Ziarna i cukier waniliowy zmielić w malakserze, Thermomixie, blenderze lub młynku do kawy na gładką pastę. W Thermomixie 25- 30s./ obr. 10. (Należy mielić tak długo, aż masa zacznie się robić kleista, plastyczna).
  3. Laskę wanilii przekroić wzdłuż i za pomocą noża wyciągnąć ziarenka.
  4. Ziarenka wanilii i miód dodać do pasty sezamowej i wymieszać. (Dodałam 2 łyżki miodu. Ilość miodu zależy od konsystencji i słodkości chałwy jaką chcecie uzyskać).
  5. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej (lub profesjonalnie: kuwerturę utemperować. O roztapianiu czekolady i temperowaniu kuwertury możecie przeczytać tutaj).
  6. Przy pomocy pędzelka wysmarować czekoladą ścianki i dno foremek. Foremki wstawić na chwilę do lodówki, aby czekolada zastygła. Kolejno powtórzyć czynność.
  7. Chałwę wyłożyć do foremek pozostawiając troszkę miejsca na uzupełnienie czekoladą. Z góry zalać resztą czekolady.
  8. Foremki wstawić do lodówki, aby czekolada zastygła.

Smacznego.

Pralinki chałwowe

Pralinki chałwowe

Pralinki chałwowe

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kinga · 5 lat temu
    Kiedy najlepiej czekoladki przygotować?
    Chodzi o czas przydatności do spożycia
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 5 lat temu
      Czekoladki są już gotowe do jedzenia, gdy czekolada zastygnie. Myślę, że można je przechować przez co najmniej 2 tygodnie w chłodnym i ciemnym miejscu. Optymalna temperatura to 15- 18 stopni C.
      • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
        Kinga · 5 lat temu
        Dziękuję za odpowiedź.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kasia · 7 lat temu
    Czy laskę wanilii można zastąpić większą ilością cukru waniliowego? Czy to zmieni smak chałwy?