Poniższy wpis przedstawia krok po kroku jak zrobić pszczółki z masy marcepanowej. Do ich przygotowania potrzebna jest masa marcepanowa, kakao i migdały w płatkach. Pszczółki są proste do przygotowania, lecz trochę pracochłonne. Można wykorzystać je do dekoracji różnych wypieków jak na przykład babeczki pszczółki, czy tort ul.
Składniki:
masa marcepanowa
kakao
migdały w płatkach
Sposób przygotowania przykładowo 12 pszczółek:
Większość masy marcepanowej zagnieść z kakao na jednolitą masę.
Z części kakaowej masy marcepanowej uformować 12 odwłoków, robiąc kształt łezki.
Na tułów przygotować 24 kuleczki z jasnej masy marcepanowej i 12 z kakaowej.
Na głowę zrobić z kakaowej masy marcepanowej 12 trochę większych kuleczek niż na tułów.
Połowę jasnych kuleczek lekko rozpłaszczyć w ręce i złączyć, lekko dociskając, do odwłoku.
Kolejno dokleić lekko spłaszczone kakaowe kuleczki i ponownie jasne kuleczki.
Na końcu dołączyć większe kuleczki, tworząc głowę.
Z jasnej masy marcepanowej zrobić malutkie kuleczki i umieścić je po obu stronach głowy, tworząc oczy.
Na samym końcu delikatnie wcisnąć w tułów po dwa płatki migdałowe, jako skrzydełka.