Babka majonezowa

10 Komentarzy
Babka majonezowa

Biszkoptowa babka z dodatkiem majonezu. Babka jest pyszna, wilgotna, lekka, delikatna i puszysta. Majonez jest zastępnikiem masła, margaryny lub oleju w cieście. Nie jest wyczuwalny, a dzięki niemu ciasto jest wilgotne.

Polecam wybrać majonez o łagodnym smaku, a zapewniam, że nikt nie zorientuje się, że jest składnikiem ciasta. Nie polecam ostrego, mocno doprawionego majonezu np. kieleckiego, bo taki majonez może jednak wpłynąć niekorzystnie na smak babki.

Składniki:

Ciasto:

  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • ¾ szklanki cukru
  • ¾ szklanki majonezu
  • 90g mąki pszennej
  • 90g skrobi lub mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 100g białej czekolady
  • 40ml słodkiej, płynnej śmietany 30- 36%

Dodatkowo:

  • masło lub margaryna do posmarowania formy
  • bułka tarta do posypania formy

Sposób przygotowania:

  1. Mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. (Dobrze jest mąkę z proszkiem przesiać, ale nie jest to konieczne). Odstawić na bok.
  2. Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawać stopniowo cukier. Dalej miksując na najwyższych obrotach, dodawać po kolei po jednym żółtku.
  3. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać stopniowo majonez, miksując tylko do połączenia się składników. Na końcu wmieszać mąki z proszkiem lub zmiksować tylko do połączenia.
  4. Formę na babkę z kominkiem (o pojemności ok. 3 litrów) wysmarować dokładnie masłem (lub margaryną) i posypać bułką tartą. Wyłożyć ciasto.
  5. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45 minut, do suchego patyczka, w temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Po upieczeniu pozostawić babkę w piekarniku, przy lekko uchylonych drzwiczkach, aby trochę ostygła. Następnie wyciągnąć na blat i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  6. Przygotować polewę. Czekoladę posiekać. Śmietanę zagotować i od razu ściągnąć z pieca. Dodać posiekaną czekoladę. Odczekać chwilę, aby czekolada zmiękła, a następnie wymieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Polewą polać chłodną babkę.

Uwaga:

  • 1 szklanka= 250ml

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Całkowity czas przygotowania:
Ilość porcji

Ilość porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwe
Koszt Koszt: niski
Babka majonezowa Babka majonezowa Babka majonezowa
Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Krystyna · 3 miesięcy temu
    Rewelacja! Szybko. Pysznie. 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Malgosia · 1 lat temu
    Czy można tę babkę piec w keksówce? 
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcysia · 1 lat temu
    chciałabym spróbować zrobić babkę z majonezem. mam przepis, na którym chcę się wzorować jednak tam trzeba dodać pół szklanki oleju - w jaki sposób mogę przeliczyć to na ilość majonezu?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 2 lat temu
    Najlepsza babka.Szybko,łatwo i zawsze wychodzi.Polecam!!! (ok)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 2 lat temu
    Czy można na majonezie wegańskim ?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Danka · 3 lat temu
    Babka przepyszna wilgotna dziękuję za przepis😊
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Maria · 5 lat temu
    Moja ulubiona. Pieke ją po raz kolejny - dziękując za przepis
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Asia · 7 lat temu
    Wyszła bardzo dobra.