Brownie z serkiem kremowym

To ciasto to połączenie czekoladowego ciasta typu brownie z kremową masą serową. Bardzo łatwe do przygotowania i smaczne.

Składniki na formę kwadratową o boku ok. 21 cm:

  • 125 g czekolady gorzkiej (ok. 50% zawartości kakao)
  • 125 g masła
  • 130 g cukru
  • 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
  • 75 g mąki pszennej
  • 250 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone, temperatura pokojowa
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Sposób przygotowania:

  1. Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
  2. Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.

2

  1. W osobnej misce wymieszać serek kremowy, 30 g cukru, cukier waniliowy i 1 jajko, mieszając energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.

3

  1. 2 jajka i 100 g cukru ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, puszystą masę.

4

  1. Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
  2. Dodać mąkę i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.

5

  1. ⅓ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowej.

6

  1. Nałożyć resztę czekoladowego ciasta i na ciasto kleksy z reszty masy serowej.

7

  1. Widelcem zrobić marmurkowy wzór.
  2. Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem).

8

  1. Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut na kratce kuchennej. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas

Czas:

Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
Ilość porcji

Liczba porcji:

ok. 16

Trudność Trudność: łatwa
Koszt Koszt: średni
Brownie z serkiem kremowym Brownie z serkiem kremowym