Brownie z serkiem kremowym
To ciasto to połączenie czekoladowego ciasta typu brownie z kremową masą serową. Bardzo łatwe do przygotowania i smaczne.
Składniki na formę kwadratową o boku ok. 21 cm:
- 125 g czekolady gorzkiej (ok. 50% zawartości kakao)
- 125 g masła
- 130 g cukru
- 3 jajka (rozmiar M), temperatura pokojowa
- 75 g mąki pszennej
- 250 g serka kremowego typu Philadelphia lub mascarpone, temperatura pokojowa
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Sposób przygotowania:
- Formę kwadratową o boku dna ok. 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Odstawić na bok.
- Czekoladę połamać na kawałki i razem z masłem roztopić w kąpieli wodnej. Odstawić na bok do ostygnięcia.
- W osobnej misce wymieszać serek kremowy, 30 g cukru, cukier waniliowy i 1 jajko, mieszając energicznie trzepaczką na gładką masę. Odstawić na bok.
- 2 jajka i 100 g cukru ubijać na najwyższych obrotach przez ok. 5 minut na jasną, puszystą masę.
- Zmniejszyć obroty miksera na średnie i wlewać stopniowo lekko ciepłą lub chłodną masę czekoladową, miksując do połączenia się składników.
- Dodać mąkę i wymieszać krótko, tylko do połączenia się składników.
- ⅓ ciasta czekoladowego wyłożyć do formy. Na cieście zrobić łyżką kleksy z połowy masy serowej.
- Nałożyć resztę czekoladowego ciasta i na ciasto kleksy z reszty masy serowej.
- Widelcem zrobić marmurkowy wzór.
- Ciasto piec w nagrzanym piekarniku ok. 35 minut w temperaturze 180°C, grzałka góra- dół. (Wierzch powinien być ścięty, a środek wilgotny. Nie sprawdzać ciasta patyczkiem).
- Formę z ciastem wyciągnąć od razu z piekarnika i pozostawić na ok. 30 minut na kratce kuchennej. Następnie wyciągnąć ciasto z formy, chwytając za papier do pieczenia. Można kroić lekko ciepłe lub pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
Czas: |
Czas przygotowania:
Czas pieczenia:
|
|
Liczba porcji: |
ok. 16 |
|
Trudność: | łatwa | |
Koszt: | średni |
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub napisz komentarz jako gość.
Ładuję komentarz...
The comment will be refreshed after 00:00.