Galette z czerwoną porzeczką
Rustykalna tarta z czerwoną porzeczką. Chrupiące, kruche ciasto (szczególnie pyszny jest brzeg posypany brązowym cukrem), a pośrodku kwaskowate, czerwone porzeczki. Bardzo dobra kombinacja. Ciasto nie nasiąka sokiem z owoców dzięki mielonym migdałom, którymi posypane jest ciasto oraz dodatkowi mąki ziemniaczanej do porzeczek.
Polecam podawać tartę lekko ciepłą z gałką (lub dwoma) lodów waniliowych. Można poczekać, aż lody się roztopią i powstanie sos waniliowy pokrywający porzeczki.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 200g mąki pszennej
- 100g zimnego masła
- 2 łyżki cukru
- 30ml wody
Nadzienie:
- 350g porzeczek czerwonych
- 80g cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Dodatkowo:
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- ok. 3 łyżek brązowego cukru
- 1 białko
Sposób przygotowania:
- Przygotować ciasto kruche. Z mąki, zimnego masła (pokrojonego na kawałki), cukru i zimnej wody zagnieść szybko jednolite ciasto. Ciasto uformować w kulkę, spłaszczyć, owinąć folią spożywczą i wstawić na 30 min. do lodówki.
- W międzyczasie przygotować nadzienie. Porzeczki umyć, osuszyć i oberwać z szypułek. Porzeczki wymieszać w misce z cukrem i mąką ziemniaczaną. Odstawić na ok. 20min, aż mąka nasiąknie od soku z porzeczek (tj. będzie wilgotna, a nie sucha jak na początku).
- Schłodzone ciasto rozwałkować najlepiej bezpośrednio na papierze do pieczenia na koło o średnicy 30cm. (Koło nie musi być równe. Nierówności nadadzą mu ładny, rustykalny kształt).
- Ciasto posypać zmielonymi migdałami, pozostawiając ok. 4cm odstępu od brzegu.
- Na migdały wyłożyć porzeczki.
- Brzeg ciasta zawinąć do środka na porzeczki, dociskając, aby ciasto utrzymało kształt podczas pieczenia. Ciasto z papierem przenieść na blachę do pieczenia.
- Brzeg posmarować rozkłóconym białkiem i posypać grubo brązowym cukrem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50min. w temperaturze 180°C, aż ciasto ładnie się zarumieni.
- Podawać lekko ciepłe lub zimne.
Smacznego.
Czas przygotowania: |
około 30 min. | |
Czas pieczenia: |
ok. 45- 50 min. | |
Czas oczekiwania: |
ok. 30 min. | |
Liczba porcji: |
około 12 | |
Trudność: | średnie | |
Koszt: | niski |
Odsłon: 31660
Zaloguj poprzez
( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ładowanie komentarza...
The comment will be refreshed after 00:00.
Napisz pierwszy komentarz do tego przepisu!