Babka kawowa

18 Komentarzy

Babka kawowa

Babka jest bardzo smaczna i bogata w smaku. Smak kawy jest wyczuwalny, ale też nie jest bardzo intensywny. Dla pogłębienia smaku dodałam, zamiast gorzkiej czekolady, czekoladę kawową. Dodatkowo dżem brzoskwiniowy, którym pokryta jest babka i polewa czekoladowa wzbogacają jej smak. Dlatego polecam z nich nie rezygnować. Babka jest pyszna i raczej nie wilgotna.

Składniki:

Ciasto:

  • 150g masła lub margaryny
  • 150g cukru
  • szczypta soli
  • 4 jajka
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • starta skórka z połowy pomarańczy
  • 300g mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100g czekolady gorzkiej (dałam kawową)

Dodatkowo:

  • ok. 100g dżemu brzoskwiniowego (najlepszy niskosłodzony)
  • ok. 200g czekolady gorzkiej lub polewy czekoladowej
  • posiekane pistacje do dekoracji

Sposób przygotowania:

  1. Oddzielić żółtka od białek.
  2. Czekoladę gorzką (lub kawową) posiekać na małe kawałki.
  3. Żółtka wymieszać np. w kubku dokładnie z kawą. (Mieszać tak długo, aż kawa się rozpuści i powstanie jednolita masa).
  4. Miękkie masło (lub margarynę) utrzeć mikserem z połową cukru i szczyptą soli na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo jajka z kawą. Dodać startą skórkę z pomarańczy.
  5. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia.
  6. Wmieszać delikatnie do utartej masy.
  7. Osobno ubić białka na sztywno. Pod koniec ubijania dodać stopniowo resztę cukru. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać.
  8. Na końcu wmieszać delikatnie czekoladę.
  9. Ciasto przełożyć do formy na babkę o średnicy ok. 22cm, wysmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  10. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 45- 50 minut w temperaturze 180°C. (Sprawdzić patyczkiem).
  11. Ciasto wyciągnąć z piekarnika, pozostawić na 10 minut w formie, kolejno wyłożyć na kratkę z piekarnika i pozostawić do całkowitego ostygnięcia.
  12. Dżem przetrzeć przez sitko i podgrzać. Ciepłym dżemem posmarować babkę. Pozostawić do zastygnięcia.
  13. Babkę polać polewą czekoladową lub czekoladą roztopioną z 2 łyżeczkami oleju w kąpieli wodnej. Z góry posypać pistacjami.

Smacznego.

Przepis pochodzi z gazety: ”Backen nach Großmutters Art” wydanie specjalne magazynu "Frau mit Herz".

zegarek

Czas przygotowania:

około 60 min.
zegarek3

Czas pieczenia:

około 45-50 min.
porcje

Liczba porcji:

około 16
trudnosc Trudność: średnie
koszt Koszt: średni

Babka kawowa

Babka kawowa

babka kawowa

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Aga · 3 lat temu
    Jaką kawową czekoladę Pani dodała?
    • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
      Joanna Moderator · 3 lat temu
      Niestety nie pamiętam, ale ja piekę na produktach niemieckich. Nie używam żadnych markowych czekolad. Najczęściej są to czekolady z Lidla, ale kawową to pewnie w Edece kupiłam :?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natalia · 10 lat temu
    Właśnie zrobiłam babeczkę i twierdzę że jest po prostu cudowna. Nie jadłam jeszcze lepszej babki kawowej :) Dziękuję za wspaniały przepis...
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marcin · 11 lat temu
    Polecam babeczka wyśmienita a jaka pyszna :lol: :lol: :lol:
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Kristiano[/b] zgadzam się z tym co napisałaś. Ciasto robi się rzadsze po dodaniu piany z białek. Pisząc o delikatnym mieszaniu miałam na myśli wymieszanie np. szpatułką, a nie dalsze miksowanie ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kristiana · 12 lat temu
    Babka kawowa jest bardzo smaczna i nie często spotykana.Upiekłam ją , ale miałam trudności techniczne z jej wykonaniem.Nie wiem jak piekły ją osoby , piszące tutaj swoje uwagi, ale mnie po dodaniu żółtek do utartego masła , a następnie mąki zrobiła się zbita masa , więc jak tu delikatnie wmieszać mąkę do masy.Dopiero ubite białka rozrzedziły troche masę, i miałam wątpliwości czy babka w ogóle wyjdzie.Na szczęście urosła babka i była smaczna.Może autorka tej strony p.Joanna wypowie się na temat sposobu wykonywania tej dobrej przecież babki.Bardzo o to proszę i z góry dziękuję
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marta · 12 lat temu
    babka bardzo smaczna :) w następna sobotę znów będzie babeczka dla kolejnych gości. Bardzo fajna strona, polecam :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    [b]Marzeno[/b] dziękuję :-) Babkę polecam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Marzena · 13 lat temu
    wygląda cudnie i chyba skuszę się na jej wykonanie,w tym co robisz Joanno widać ogromną pasję i wielki talent!pozdrawiam!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 13 lat temu
    Dziękuję bardzo :-)
    [b]crummblle[/b] :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Majana · 13 lat temu
    Przepiękna babka! A ta polewa jak błyszczy ślicznie:)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    crummblle · 13 lat temu
    Pysznie wygląda! Do schrupania ;) Ale trochę się rozczarowałam - przez pomyłkę przeczytałam tytuł bloga jako "DARMOWE wypieki". Wielka szkoda ;))) Pozdrawiam serdecznie :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Kuchenne fascynacje · 13 lat temu
    Pięknie wygląda, przypomniałaś mi o moim ulubionym przepisie na babkę kawową wkrótce postaram się zrobić :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    karmel-itka · 13 lat temu
    wygląda oszałamiająco!
    to wnętze, ta błyszcząca czekolada... jak z wystawy ;]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Eva · 13 lat temu
    Piękna! Jak malowana!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Klucha · 13 lat temu
    Dzięki Pani mogę poznać również niemieckojęzyczne przepisy (nigdy nie uczyłam się niemieckiego), co uważam za bardzo cenne. Co więcej wyróżnia to Panią spośród innych kucharzących w sieci Polek :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    kachna · 13 lat temu
    babeczka wygląda idealnie, piękna!
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    szana · 13 lat temu
    wygląda niesamowicie, mam ją ochotę wykonać tu i teraz :)
    pozdrawiam cieplutko,
    Szana-Banana