
Pyszny deser z owoców sezonowych, bitej śmietany i pokruszonych bez. Deser jest ekspresowy w przygotowaniu. Idealny szczególnie z letnimi owocami.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 400 g słodkiej śmietanki 30- 36%, schłodzonej
- 60- 100 g bez (kupnych lub z przepisu: "Bezy")
- ok. 300 g jeżyn (lub np. malin, kiwi, winogrona, truskawek, porzeczek, wiśni)*
Sposób przygotowania:
- Owoce umyć i osuszyć. Pokroić na kawałki. (Drobne owoce pozostawić w całości).
- Bezy pokruszyć na grube kawałki.
- Śmietanę ubić na sztywno.
- Połowę owoców rozłożyć do szklanek lub pucharków. Na nie wyłożyć połowę bitej śmietany i połowę pokruszonych bez. Następnie wyłożyć resztę owoców, resztę bitej śmietany i bezy.
- Podawać najlepiej od razu po przygotowaniu.
Uwaga:
- Można użyć również owoce mrożone. Należy je najpierw pozostawić do rozmrożenia i odsączyć z soku.
![]() |
Czas przygotowania: |
|
![]() |
Ilość porcji: |
ok. 4 |
![]() |
Trudność: | łatwa |
![]() |
Koszt: | niski |


