Tort orzechowo- karmelowy

56 Komentarzy

Tort orzechowo- karmelowy

Super smaczny tort z karmelem i mnóstwem orzechów włoskich. Orzechy znajdziecie wszędzie- począwszy od ciasta orzechowego, poprzez masę budyniową z orzechami w karmelu, a kończąc na dekoracji zrobionej z karmelowych orzechów. Dominujący smak orzecha uzupełnia nuta karmelu.

Składniki:
Ciasto orzechowe (składniki na dwa krążki):

  • 300g orzechów włoskich
  • 260g cukru
  • 4 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek

Masa budyniowa:

  • ok. 120g orzechów włoskich
  • 100g cukru
  • 2 żółtka
  • 250ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 1 kopiata łyżka mąki ziemniaczanej (20g)
  • 250g masła

Dekoracja:

  • orzechy (u mnie ok. 30 połówek)
  • 100g cukru

Dodatkowo:

  • ok. 8 łyżek amaretto lub rumu

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować dekoracje. Duży kawałek (lub dwa mniejsze) styropianu ułożyć na krawędzi blatu (stołu). Styropian obciążyć czymś z góry, żeby był stabilny. Na podłodze, pod styropianem, rozłożyć gazety. W połówki orzechów wbić ostrożnie wykałaczki. 100g cukru wsypać do niedużej patelni. Rozpuścić na średnim ogniu i następnie skarmelizować za jasno- brązowy kolor. (Uważać, aby cukier się nie przypalił). Orzechy zanurzać w karmelu, wykałaczki wbijać w odstępach w styropian i pozostawić, aż karmel całkowicie zaschnie.

2

  1. Przygotować ciasto orzechowe. Z czterech jajek oddzielić żółtka od białek. 150g orzechów posiekać.

03

  1. Orzechy wymieszać w miseczce z 2 łyżkami bułki tartej.
  2. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać orzechy z bułką, 130g cukru i 4 żółtka. Całość wymieszać delikatnie łyżką drewnianą lub szpatułką. (Miksujemy tylko białka, a resztę mieszany łyżką lub szpatułką).
  3. Ciasto przełożyć do tortownicy o średnicy 26cm posmarowanej margaryną i posypanej bułką tartą.
  4. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20- 25 minut w temperaturze 180°C.
  5. W ten sam sposób upiec drugi krążek orzechowy. Pozostawić do ostygnięcia.
  6. Przygotować masę budyniową. 100g cukru skarmelizować. Dodać orzechy i wymieszać. Orzechy z karmelem wyłożyć na papier do pieczenia. Pozostawić do ostygnięcia.

04

  1. Kolejno potłuc na małe kawałki (najłatwiej tłuczkiem do mięsa).

05

  1. Pół szklanki mleka i cukier zagotować. Pozostałe mleko wymieszać dokładnie z żółtkami i mąką ziemniaczaną. Dodać do gotującego się mleka, szybko mieszając, aby nie powstały grudki. Chwilkę gotować (około 1 min), aż budyń zgęstnieje. Pozostawić do ostygnięcia. Miękkie masło utrzeć mikserem na puszystą masę. Dalej miksując dodawać stopniowo zimny budyń. Na końcu dodać potłuczone orzeszki w karmelu i wymieszać łyżką drewnianą lub szpatułką.

06

  1. Jeden krążek ciasta orzechowego ułożyć na paterze. Ciasto skropić 4 łyżkami amaretto. Wyłożyć połowę masy budyniowej. Przykryć drugim krążkiem i skropić 4 łyżkami amaretto. Cały tort (góra i bok) posmarować pozostałą masą. 
  2. Tort wstawić do lodówki, aby masa stężała.
  3. Ściągnąć z wykałaczek orzechy w karmelu i ułożyć je na torcie.
  4. Tort przechowywać w lodówce.

Smacznego.

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Tort orzechowo- karmelowy

Wpisz treść komentarza...
Zaloguj poprzez ( Zarejestruj ? )
lub pisz komentarz jako gość
Ilość osób w tej konwersacji:
Ładowanie komentarza... The comment will be refreshed after 00:00.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Olu[/b] samym budyniem masy nie zastąpisz. Może to być ewentualnie ugotowany na gęsto budyń utarty z miękki masłem.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Ola · 11 lat temu
    Czy robioną masę budyniową mozna zastapic gotowym budyniem z torebki? Jezeli tak to ile nalezy go zrobić 1 czy dwie torebki?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 11 lat temu
    Bałam się,że przez margarynę popsułam Tort :) ale nieee Tort wszystkim smakował.
    Następnym razem nie będę eksperymentować i zrobię z MASŁEM pewnie bedzie smakował jeszcze lepiej :D
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Natii[/b] ja wyczuwam margarynę w masach i mi taka osobiście nie smakuje. Preferuję tylko i wyłącznie prawdziwe masło. Skoro jednak ktoś nie lubi masła to nie widzę rozwiązania poza margaryną.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Natii · 11 lat temu
    zamiast masła użyłam margaryny i w dodatku zwykłej :/
    myślisz ,że przez dwie noce i dzień masa przejdzie wszystkimi dodatkami i nie będzie czuć tej margaryny?
    Nie mogłam użyć masła bo domownik nie lubi.
    Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Dziekuje Joasiu :) ja jeszcze w mojej karierze tortow nie robilam wiec stad to moje zmieszanie :)
    Mam nadzieje ze wyjdzie mi choc w polowie tak pyszny jak smakowicie wyglada :)
    Pozdrawiam.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Gosiu[/b] masa jest budyniowa, ale nie używamy gotowego budyniu w proszku tylko przygotowujemy go sami z mleka, żółtek, cukru i mąki ziemniaczanej. Dokładnie tak jak jest napisane w pkt. 10tym ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Gosia · 11 lat temu
    Chce przygotowac ten tort tylko tak sie zastanawiam czy masa zawiera budyn czy ma tylko nazwe budyniowa bo juz sie pogubilam dlatego ze w skladnikach nie ma mowy o budyniu jednak w punkcie 10 jest napisane aby "chwilke gotowac az budyn zgestnieje"...
    prosze o wyjasnienia :)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Monika8507 · 11 lat temu
    Smaku tego tortu nie da sie opisac trzeba go sprobowac! Masa jest doskonała i te chrupiące orzedzki w karmelu mmmm. Cirsze sie ze wyprobowalam ten przepis bo to bedzie jedyna masa orzechowa jaką bede stosowac w plackach. Polecam na prawde warto sprobowac :-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 11 lat temu
    [b]Marzeno[/b] mąki się do tego tortu nie dodaje.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    marzena · 11 lat temu
    Chcialabym wiedziec czy do tego tortu dodaje sie make?bo nie ma zadnej wzmianki a bardzo chcialabym go upiec bo wyglada slicznie,bardzo dziekuje za odpowiedz.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Olga · 11 lat temu
    Tort jest rewelacyjny - smakuje tak jak wygląda :-) Ja troszkę zmodyfikowałam przepis wg własnego uznania i wszyscy byli pod wrażeniem ;-) Nie mogę się doczekać wypróbowania innych przepisów! Pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Patrycja · 11 lat temu
    tort wyszedł świetnie i był bardzo bardzo smaczny :-) pozdrawiam
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    art of uf · 11 lat temu
    Tort jest mniam! Pozdrawiam i dziękuję za przepis!

    [url="http://artofuf.blogspot.com/2013/02/tortur-efekt-koncowy.html"]Kliknij na ten link[/url]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    ANNA · 12 lat temu
    wszyscy piszą o wyglądzie a jak smakuje?
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Tort wyszedł piękny :) Jeszcze nie wiem jak smakuje, bo impreza jutro. Dziękuję za przepis :)

    [img]https://fbcdn-sphotos-c-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/64652_3475378142806_1063264613_n.jpg[/img]
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]Justyno[/b] w cieście nie ma mąki.
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Justyna · 12 lat temu
    Chcę upiec ten tort w sobotę, zastanawiam się tylko czy ciasto jest bez mąki?? Proszę o szybką odpowiedź
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    Joanna · 12 lat temu
    [b]14latko[/b] tort jest słodki... ale pyszny ;-)
  • Ten komentarz nie został jeszcze opublikowany
    14 latka · 12 lat temu
    ahA .. ZROZUMIAŁAM.. a on należy do tortów słodkich czy raczej niee.?